default-image

Κατέθεσε ένσταση για τις γερμανικές οφειλές και δεν την ψήφισε

Ελλάδα
Κατέθεσε ένσταση για τις γερμανικές οφειλές και δεν την ψήφισε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένσταση κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης, αλλά δεν την ψήφισε ούτε ο ίδιος! Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ο αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης κατέθεσε ένσταση μη νόμιμης σύστασης και σύνθεσης και άκυρης λειτουργίας της.

Ωστόσο ο ίδιος ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε αργότερα να μην συζητηθεί η ένστασή του, ενώ στην συνέχεια, κατά την ψηφοφορία που έγινε, δεν ψήφισε την ένστασή του και χρειάσθηκε να του επισημανθεί η αντιφατικότητα της στάσης του ώστε τελικά να ψηφίσει υπέρ της ένστασης που είχε υπογράψει!

Ο Δ. Κυριαζίδης από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε διαφωνήσει με το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προεδρεύει και στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η στάση του.

Στην σημερινή συνεδρίαση ο Δ. Κυριαζίδης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr επανήλθε υποβάλλοντας εγγράφως ένσταση. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου του επεσήμανβε ότι η πρόταση για την επανασύσταση και επανασυγκρότηση της Επιτροπής, η οποία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η σύνθεση της Επιτροπής θα γίνει με την πρόεδρο και κατά το άρθρο 49Α για την Επιτροπή ΔΕΚΟ, που σημαίνει συμμετοχή όλου του Προεδρείου.

Ο Δ. Κυριαζίδης επέμεινε να μιλά για «αυτοαναγόρευσή» της Ζ. Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου και να ισχυρίζεται πως στην Ολομέλεια «αποφασίσαμε την ανασύσταση της Επιτροπής όχι την εκλογή Προεδρείου». Η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να ξεκινήσει συζήτηση, με τον Δ. Κυριαζίδη να προτείνει τώρα να μην διεξαχθεί συζήτηση.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσύρει την ένστασή του, κάτι το οποίο δεν έκανε λέγοντας ότι με την ένσταση «μένω στον τύπο, είναι ζήτημα αρχής».

Έτσι πραγματοποιήθηκε συζήτηση κατά την οποία όλοι οι βουλευτές διαφώνησαν με τον Δ. Κυριαζίδη - ανάμεσά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και Νικήτας Κακλαμάνης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, διεξήχθη η ψηφοφορία κατά την οποία ο Δ. Κυριαζίδης δεν ψήφισε την ένστασή του, μέχρι που τελικά άλλαξε την στάση του.

Η Επιτροπή αποφάσισε στις 10 Μαΐου να μεταβεί διακομματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Πρόεδρος της Βουλής στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν. Επίσης θα έχει επαφές με ελληνικές εβραϊκές κοινότητες που έχουν διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Γερμανία.

Επίσης η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην φράση του Πρωθυπουργού ότι οι γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε την ηθική διάσταση του προβλήματος, όχι βέβαια σε αντιδιαστολή με την υλική διάσταση. Καλό είναι να μην αυτοϋπονομευόμαστε σε μία διαδικασία στην οποία συστρατεύεται και η κυβέρνηση και η Βουλή και όλα τα κόμματα», είπε η πρόεδρος της  Βουλής.

Πάντως ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι διαφωνεί με την συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News