Ελλάδα

Παρασκευόπουλος: Ατυχής η διατύπωσή μου για τον Ξηρό

«Είναι αλήθεια ότι ο Ξηρός ασφαλώς αυτοτραυματίστηκε βαριά και μάλλον ατυχής ήταν η δική μου διατύπωση που είπα ότι η Πολιτεία τον τύφλωσε» ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος σε παλιότερη δήλωσή του ότι το κράτος τύφλωσε τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό real fm ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Ήταν υπερβολικό αυτό από την πλευρά μου.  Βεβαίως αναφερόμουν στο γεγονός ότι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είπε ότι οι συνθήκες της κράτησης θα επιδεινώσουν την πάθησή του και εμείς συνεχίσαμε να τον κρατούμε στις ίδιες συνθήκες».Ερωτηθείς αν μετά τη ψήφιση του νόμου του υπουργείου ο Σ. Ξηρός θα βγει από τη φυλακή, σημείωσε: «Είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από κάποιες κρίσεις. Δηλαδή προβλέπονται δύο κρίσεις για οποιαδήποτε περίπτωση εξόδου ατόμου για λόγους ασθενείας που πρέπει να προηγηθούν. 


Η μια είναι κρίση ενός αρμόδιου ιατρικού οργάνου και η δεύτερη είναι μια κρίση δικαστικού συμβουλίου και εν προκειμένω, για αυτές τις περιπτώσεις επειδή είναι σοβαρές, επειδή αφορούν ισόβια, είναι μία κρίση συμβουλίου εφετών. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που αφορούν πολλούς κρατούμενους. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καμία "διασημότητα" που βρίσκεται στον χώρο της φυλακής περισσότερο από τον τελευταίο ανώνυμο αλλοδαπό, οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο πρόσωπο δεν με αφορά περισσότερο από τον ανώνυμο κρατούμενο». 


Το ζήτημα των καταλήψεων


Αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων και για το αν υπάρχουν εισαγγελικές εντολές προς την Αστυνομία, οι οποίες δεν εφαρμόζονται, ο υπουργός τόνισε:

«Συνομιλώ με τα αρμόδια όργανα. Η εικόνα την οποία έχω προσωπικά είναι η εξής: η Δικαιοσύνη ζητά την επιβολή της νομιμότητας και αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι που θέλω εγώ. 

Η Αστυνομία, από ό,τι ξέρω, έχει δικούς της επιχειρησιακούς κανόνες που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει κάποια κίνηση, στους οποίους εγώ δεν μπορώ να παρέμβω και δεν έχω άποψη. 

Σε ό,τι αφορά την Δικαιοσύνη, την Εισαγγελία έχω την εντύπωση ότι ασκεί το καθήκον της και ζητά την επιβολή της νομιμότητας».Πότε θα εφαρμοστεί το «βραχιολάκι»


Στο ερώτημα αν το υπουργείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει το «βραχιολάκι» για όσους θα κρατούνται κατ΄οίκον, ο ίδιος απάντησε:

«Έχει υπογραφεί η σύμβαση. Είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ότι η υλοποίηση είναι θέμα μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών πλέον.
 
Κάποια τεχνικά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν αλλά νομίζω ότι αυτά είναι διαχειρίσιμα, αντιμετωπίσιμα μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής».

Σχόλια