Ελλάδα

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Περιμένω βήματα προόδου

Τον ακριτικό Έβρο επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από όπου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στην γέφυρα Κήπων του Έβρου που αποτελεί την πύλη εισόδου προς την γειτονική χώρα. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Τούρκος περιφερειάρχης μαζί με αξιωματούχους. Αφού αντήλλαξαν ευχές και δώρα μεταξύ τους, όπως και οι Ελληνες και Τούρκοι στρατιώτες που φυλούν τα σύνορα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Του εξέφρασε την συμπαράστασή του για την επίθεση που δέχθηκε το λεωφορείο με την ομάδα της Φενέρμπαχτσε, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε στον Τούρκο πρόοδο: «Αναμένω από την Αγκυρα βήματα προόδου για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που υπηρετούν στους Κήπους λέγοντας ότι στηρίζουν την Εθνική Άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρέπει να λησμονάμε, και ιδίως εσείς, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτό και γνωρίζουμε το χρέος μας, το χρέος των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και των ελληνικών θεσμών, για το τι πρέπει να κάνουμε για εσάς» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το βορειότερο σημείο της Ελλάδας,το Ορμένιο. Μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισκέφθηκαν χωριά της περιοχής, στρατόπεδα και φυλάκια για να ευχηθεί σε κατοίκους και στρατιώτες «Καλό Πάσχα».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους των χωριών της περιοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνησή του για την υποδοχή που του έγινε και τόνισε ότι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι συμβολίζουν «στην άκρη της Ελλάδας, στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία, τη δύναμη και τη θέληση της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λοιπούς λαούς».

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν με την παράνομη μετανάστευση, διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο τους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις διατάξεις του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ιδίως του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, έτσι ώστε, από κοινού, οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίσουν και τα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης».

Ο κ. Παυλόπουλος ολοκλήρωσε την περιοδεία του με επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ευχήθηκε «Καλή Ανάσταση» σε όσους υπηρετούν στο νησί.

Σχόλια