Ελλάδα

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

«Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό παιχνίδι των εντυπώσεων», δήλωσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κώστας Καραγκούνης με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε ότι «είναι λυπηρό ότι ακούσαμε για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργό να καταγγέλλει στο εξωτερικό τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του».

Σημείωσε ότι η θέση μας στο διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό συμπίπτει πλήρως με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., η οποία δίνει και τις σχετικές εγκρίσεις, όπως έχει συμβεί με τον αγωγό ΤΑΡ.

Επίσης, ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε ότι για το πρόβλημα των ελληνικών αγροτικών μας προϊόντων, για την περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και για την οικονομική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την Gazprom δεν ακούσαμε τίποτα.

Το Ποτάμι

Ενίσχυση μεν των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά όχι ρήξη με τους εταίρους, ζητά το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βαντίμιρι Πούτιν στη Μόσχα.

«Σημαντική είναι επίσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και η επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα. Η εξωτερική πολιτική όμως οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με συμπεριφορές "μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία λοιπόν, αλλά όχι ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ε.Ε. Αυτός είναι ο διαχρονικός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας. Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε, αποδυναμωμένη και απομονωμένη, θα είναι έρμαιο στις στρατηγικές επιδιώξεις εκείνων που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής.

Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας και να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ειδικό βάρος, οφείλουμε να μείνουμε στο κέντρο της Ε.Ε. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε και ενεργότερο ρόλο ως "γέφυρα" με χώρες εκτός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

ΚΚΕ: «Ο λαός θα βγει ζημιωμένος»

Ζημιωμένος θα βγει ο λαός από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με το ΚΚΕ.  

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός και συμπληρώνει:

«Απ' αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποια μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν αυτόν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος».

Το ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα και τη συνέντευξη που έδωσε με τον πρόεδρο Πούτιν:

«Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής.

Από την άποψη αυτή μια επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.

Χαιρόμαστε επίσης γιατί προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα:

- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.

- Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.

- Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη-μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασία να είναι πολύ φιλικές.

- Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

- Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».

Οι ΑΝΕΛ «χαιρετίζουν την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιείται με την επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συγκυβερνών κόμμα και συνεχίζει: «Η σημασία της επίσκεψης και των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, πολύ μεγάλη.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι πολύ πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος κ. Πάνου Καμμένου με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από τους πρώτους που είχαν κατανοήσει τη σημασία και την ιδιαίτερη αξία της επανεκκίνησης και της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών είναι ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εργάστηκε άοκνα και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι των επαφών με την πολιτική ηγεσία της φίλης χώρας.

Η συμβολή του υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Ως ένθερμος οπαδός του δόγματος της πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και του ανοίγματος των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, ο κ. Καμμένος είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που συστηματικά καλλιέργησαν το έδαφος και κράτησαν ζεστές τις ελληνορωσικές σχέσεις σε εποχές αμοιβαίας δυσπιστίας και ψυχρότητας, μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες που είχε.

Οι επαφές και οι συνομιλίες του κ. Καμμένου απέβλεπαν στην αναβάθμιση και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών - στη βάση, βεβαίως, της αμοιβαίας ωφέλειας - και στην αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, που περιήλθαν σε δεινή κατάσταση μετά την επιβολή του εμπάργκο. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης».

Σχόλια