Ελλάδα

Ήσυχος σε Γκάμπριελ: "Χαιρετίζουμε το ότι αναγνωρίζετε τις οφειλές"

Στα περί «βλακωδών εκτιμήσεων» για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Ο Έλληνας υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Γερμανός πολιτικός «αναγνωρίζει, έστω και με έμμεσο και άκομψο τρόπο, ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κλείσει. Παραδέχεται πως "δεν μπορούμε στη Γερμανία στο ορατό μέλλον να δώσουμε ένα τέλος στη συζήτηση για την ευθύνη που απορρέει από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"».

Ο κ. Ήσυχος κάλεσε τις γερμανικές Aρχές να αρθούν στο ύψος των ιστορικών τους ευθυνών, συμβάλλοντας στο κλείσιμο των πληγών του παρελθόντος.

«Να θωρακίσουμε τη σημερινή Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο νεκρανάστασης φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων. Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει το υπόβαθρο για την αναχαίτισή τους. Το θέμα των οφειλών είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας-Γερμανίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αποκατάσταση της ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται με λογιστικές πράξεις και με πράξεις λογιστικού συμψηφισμού, ενώ χαρακτήρισε λυπηρή την εκτίμηση του αντικαγκελαρίου πως «είναι βλακώδεις οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις αποζημιώσεις».

«Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμα λεκτικό πόλεμο αλλά πολιτική συνεννόηση για το θέμα των γερμανικών οφειλών», συνέχισε ο κ. Ήσυχος, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντιδικία με το γερμανικό λαό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το koutipandoras.gr, υπογράμμισε ότι το ζήτημα για την Ελλάδα είναι κυρίως ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δε συσχετίζεται το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

Σχόλια