default-image

Κεφαλογιάννης: "Δέσμευση Ε.Ε. για προστασία προϊόντων"

Κρήτη
Κεφαλογιάννης: "Δέσμευση Ε.Ε. για προστασία προϊόντων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από παρέμβαση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, υπήρξε δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP).

Συγκεκριμένα, σε απάντησή της σε ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη η επίτροπος της Ε.Ε. για το Εμπόριο Σεσίλια Μάαλστρομ τονίζει ότι «η Επιτροπή επιδιώκει ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των ευαίσθητων μεσογειακών αγροτικών προϊόντων στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη σύναψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του υπογράμμιζε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκη να λάβει μέτρα με στόχο την προστασία μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, και τα τυροκομικά προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης).

Η επίτροπος Μάαλστρομ διαβεβαιώνει εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στόχος των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ είναι η θέσπιση κανόνων που εξασφαλίζουν, αφενός, υψηλότερο επίπεδο προστασίας και, αφετέρου, την ενδεδειγμένη επιβολή των εν λόγω κανόνων προστασίας για τα προϊόντα αυτά.

Τέλος, αναφορικά με την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για την TTIP, η επίτροπος επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) την πιο διαφανή εμπορική διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η Ε.Ε. στην ιστορία της και να συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης:

«Η επιτυχής σύναψη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω της κρίσης. Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP προκαλούν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεδομένης της σημασίας της. Ωστόσο η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει επικρίσεις πανευρωπαϊκά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε (επ' αφορμή των ευρω-αμερικανικών ανταλλαγών τραπεζικών δεδομένων) ότι τα έγγραφα που αφορούν διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις οφείλουν να δημοσιεύονται. Την πρακτική της δημοσίευσης των συνομιλιών ακολουθούν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Δεδομένου ότι:

α. Αρκετές ενώσεις καταναλωτών και επαγγελματιών απαιτούν να έχουν πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων,

β. Το κλίμα καχυποψίας δύναται να ενισχύσει τις λαϊκιστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ευρώπη,

γ. Από τις αποφάσεις αυτές θα επηρεαστούν κρίσιμοι τομείς της ελληνικής οικονομίας (γεωργία, ναυτιλία),

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς προτίθεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλιστούν τα υφιστάμενα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των εργαζομένων;

2. Πώς προτίθεται να προστατεύσει ευαίσθητα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, ελιές, τυροκομικά προϊόντα, κ.λπ.) που ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News