Ελλάδα

Αντιπαράθεση για την παρουσία του ΠτΔ στην "Επιτροπή Χρέους"

Αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στην Επιτροπή για το δημόσιο χρέος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα της Δευτέρας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ως απάντηση στην επιστολή που του είχε στείλει εκείνος, νωρίς το μεσημέρι.

Την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει αρχικά να μη δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του κ. Παυλόπουλου επειδή, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι επιστολές δίνονται στη δημοσιότητα από τον αποστολέα του, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Ωστόσο, όπως εξηγούν στο ΠΑΣΟΚ, «στο μεταξύ διατυπώθηκαν διάφορες δημοσιογραφικές υποθέσεις για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» Γι' αυτό, «δίδεται η απαντητική επιστολή στη δημοσιότητα από τον παραλήπτη της λόγω του θεσμικού και δημόσιου χαρακτήρα της αλληλογραφίας αυτής, αλλά και προκειμένου να αποφεύγονται περιττές και εσφαλμένες υποθέσεις περί του περιεχομένου της».

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Έλαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις όπως διατυπώνονται σε αυτήν. Από το περιεχόμενο -διότι αυτό πρωτεύει- της ομιλίας μου, στην οποίαν αναφέρεστε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του εθνικού συμφέροντος».

Από την πλευρά της Προεδρίας ανέφεραν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο της επιστολής και παρέπεμπαν στη διακριτική ευχέρεια του κ. Βενιζέλου, ενώ πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμιζαν πως το ύφος της επιστολής ήταν αυστηρό.

Πάντως, οι δύο άνδρες συνομίλησαν και τηλεφωνικά, μετά την πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής: «Με έκπληξη είδα στην τηλεόραση να μετέχετε και να προσφωνείτε την εναρκτήρια συνεδρίαση της πρωτοφανούς διαδικασίας "συγκρότησης επιτροπής" που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η κα Πρόεδρος της Βουλής,  υπό τον τίτλο "Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους".

Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δε συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα η παρουσία, και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική.

Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμά μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια. Δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής.

Οργανώθηκε μια δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς βεβαίως να προβλέπονται τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών.

Είμαι βέβαιος πως είχατε διαφορετική εντύπωση, όταν προσήλθατε στην αίθουσα της Γερουσίας και θα νιώσατε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δε θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή.

Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν».

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Σχόλια