Ελλάδα

Κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια

Με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Τρίτης.

«Ναι» στην πρόταση λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ και η ΧΑ, μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε σύμφωνη με τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Αντίθετα, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, επισημαίνοντας το άστοχο του πολιτικού χρόνου κατάθεσης, κάνουν λόγο για «αντιπερισπασμό», υπονόμευση της συναίνεσης και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

- Οκτώβριος 2009-Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)

- Μάιος 2010-Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση

- Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012, δηλαδή το PSI

- Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση, σύμφωνα με το in.gr, δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους "φωτογραφίζει". Επίσης, δε ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Δική της πρόταση κατέθεσε η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο. Όπως αποφασίστηκε, χωριστά θα συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ., καθώς η Ν.Δ. δε συναινεί να γίνει κοινή συζήτηση.

Ένταση και καθυστέρηση

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις ενστάσεις των κομμάτων για τη συνέχιση του φαινομένου των καθυστερήσεων στην έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής και με αιχμές σχετικά με την συγκρότηση από την πρόεδρο της Βουλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ., ωστόσο μέχρι τις 6:35 μ.μ. συνεχιζόταν η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τους βουλευτές των κομμάτων να αναμένουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης.

Τελικά, η πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στην έδρα στις 6:45, ενώ μετά από… μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις και μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων που μεσολάβησαν και την ανάγνωση των σχετικών άρθρων του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ.

Τη συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με εισαγωγική της τοποθέτηση η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για καθυστέρηση λόγω του ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την οποία μετέδιδε το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Αμέσως μετά ενημέρωσε το σώμα για την κατάθεση της πρότασης της Ν.Δ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση και παρακάλεσε οι συνεδριάσεις να ξεκινούν στην ώρα τους και να μην ακολουθούν το πρόγραμμα των επιτροπών. Επίσης, δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση για τη δική της πρόταση και δε συμφωνεί να συζητηθούν οι δύο προτάσεις μαζί.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για διαδικαστικού τύπου τερτίπια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να συζητηθούν από κοινού οι δύο προτάσεις και για οικονομία χρόνου.

Προκειμένου μια πρόταση εξεταστικής να συζητηθεί στην Ολομέλεια θα πρέπει να διανεμηθεί στους βουλευτές και να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα, όπως ορίζει ο Κανονισμός και σύμφωνα με όσα επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παρ' όλα αυτά η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε θετικά διακείμενη να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί απόψε κιόλας η πρόταση της Ν.Δ. μαζί με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπό την προϋπόθεση ότι ομόφωνα το Σώμα θα εγκρίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι το κόμμα του επιθυμεί η συζήτηση της πρότασής του να γίνει σε άλλη συνεδρίαση, διότι οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετική φιλοσοφία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, είπε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πολιτικές σκοπιμότητες γιατί ξεκινά από μια συγκεκριμένη περίοδο.

Η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη υπογράμμισε πως ο χρόνος έναρξης των συνεδριάσεων είναι θέμα αξιοπιστίας, ενώ αναφερόμενη στην πρόταση της Ν.Δ. είπε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την από κοινού συζήτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μαζί και πρόσθεσε ότι ο Περισσός δε συμφωνεί με τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Κατά τη συζήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι' αυτό - εξήγησε - η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει τη δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.

«Είναι μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουμε την πραγματική αλήθεια υπακούοντας στις προγονικές λυτρωτικές επιταγές», είπε, προσθέτοντας πως όλοι άλλωστε οι πολιτικοί χώροι είχαν υποσχεθεί αυτή τη διερεύνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό θα προσδώσει νέο κύρος στη χώρα μας, συναίσθηση των αδυναμιών και θα μας δώσει θάρρος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αναβάθμιση της πατρίδας στο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στη δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η Ν.Δ. αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα τη γράψουμε όλοι μαζί.

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως «οι πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μηδένισαν την πλεονάζουσα ερμηνευτική αυθαιρεσία και σκοπιμότητα», σημείωσε όμως ότι η έγκυρη εθνική αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική διερεύνηση των πολυσύνθετων πτυχών των εξελίξεων κατά την κρίσιμη περίοδο υπαγωγής στο Μνημόνιο με επιστημονική τεκμηρίωση και πάντως σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο και περιβάλλον.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από τη Χ.Α. υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική «προσχηματική» που «δε θα έχει αρμοδιότητα» και ως εκ τούτου «οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη». Ακόμη διερωτήθηκε ποια είναι τα όρια αυτής της Επιτροπής και οι τομείς ευθύνης της και παρότι δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις που κατατέθηκαν ζήτησε να ξεκινήσει η έρευνα από την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το «θέαμα χωρίς άρτο» που προσφέρει η κυβέρνηση δε διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή. Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στη διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει το χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, τη στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό», χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε μάλιστα, οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Τέλος ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε πως αν το κόμμα του είχε την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη θα κατέθετε πρόταση για έρευνα της περιόδου από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Με την περιγραφή «το Μνημόνιο αποτέλεσε βωμό θυσίας των δικαιωμάτων και ταυτόχρονα εξαγνισμού της διαφθοράς» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επικαλέστηκε ως ενδεικτικά τα παραδείγματα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επισημαίνοντας πως «για το λόγο αυτό η διερεύνηση να οδηγήσει σε γνήσια και ασφαλή εργαλεία εξάρθρωσής της και να μπουν κανόνες».

Σχόλια