default-image

Ποια Ελλάδα; Έσωσαν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Ελλάδα
Ποια Ελλάδα; Έσωσαν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι εναντιώνονται στην πολιτική των μνημονίων υποστηρίζουν ότι τα τεράστια δάνεια που έχουν δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα στο "πρόγραμμα σωτηρίας" δεν είχαν στόχο να σώσουν την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Ομως αυτό δεν το λένε μόνο οι "αντιμνημονιακοί" Έλληνες, το λέει και το ...ΔΝΤ!

Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα», δήλωσε ο καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου Ερίκ Τουσέν, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στη Βουλή.

«Η Επιτροπή θα διενεργήσει Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουμε κατά πόσον μέρος του ελληνικού Δημοσίου Χρέους είναι αθέμιτο, είναι παράνομο, απεχθές ή μη βιώσιμο», τόνισε αρχικά ο ειδικός επί θεμάτων χρέους, Βέλγος, Ερίκ Τουσέν.

Ο Ερίκ Τουσέν, αφού πρώτα ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, αναφέρθηκε για το έργο που έχει μπροστά της η Επιτροπή για τη διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος.

«Το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 113% του ΑΕΠ το 2009, προτού ξεκινήσει η ελληνική κρίση, και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στο μνημόνιο, έφτασε στο 175%, όπως γνωρίζετε, του ΑΕΠ το 2014. Πως μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό;», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερίκ Τουσέν.

Ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC και έχει αναλάβει τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας.

Ομως ο Τουσέν είπε κι άλλα, πολύ ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην  εναρκτήρια διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, ομιλία την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News