default-image

Προειδοποίηση Σουλτς σε Τσίπρα για το ταξίδι στη Ρωσία

Ελλάδα
Προειδοποίηση Σουλτς σε Τσίπρα για το ταξίδι στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις εκ μέρους Γερμανών πολιτικών προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναδεικνύει ως πρώτο του θέμα την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ταξίδι του στη Ρωσία, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη χτυπήσει καμπανάκι για πιθανό ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογη στάση τηρεί και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στο γερμανικό Τύπο, ενώ διαφορετική είναι η άποψη της επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ.

Στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται ότι την Τετάρτη 8 Απριλίου, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρωσία και ότι ο Μάρτιν Σουλτς, λίγες μέρες πριν το ταξίδι επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να προφυλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντάς του να μη στραφεί εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου. Ο κ. Σουλτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hannoverschen Allgemeinen Zeitung είπε ότι είναι απαράδεκτο τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ευρώπη σε αναζήτηση ρωσικής βοήθειας, ενώ αναφέρεται ότι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσέγγισή του με τη Μόσχα.

Επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του Gunther Krichbaum του CDU (Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες) για το επικείμενο ταξίδι: «Αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε να ξέρει ότι στέκεται στη λάθος πλευρά. Όποιος χρειάζεται βοήθεια πρέπει να στραφεί προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα». Ακόμη είπε πως, «μετά το χάος των τελευταίων εβδομάδων στην Αθήνα, η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί πάνω σε τοίχο από την κυβέρνησή της».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το protothema.gr, διπλωμάτης αναφέρει για τις διαπραγματεύσεις ότι «η λίστα είναι κινούμενη άμμος. Μέτρα έρχονται και φεύγουν. Στην αρχή η λίστα είναι 15 σελίδων, μετά έχει 26 σελίδες. Τη μία τα μέτρα είναι 3,7 δισ. και μετά γίνονται 6,1 δισ.».

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στη "Rheinische Post", αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με τη σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

Τη δική της άποψη για το θέμα εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ, που λέει πως «το θέμα δεν είναι να στραφούν η Ε.Ε. και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης» αλλά ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Μόσχα τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τη Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από τη δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Μια ημέρα μετά την εκλογική νίκη ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ήταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει επίσης στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για την 70ή επέτειο από τη νίκη των συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δε θα συμμετάσχουν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News