default-image

Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής για το χρέος

Ελλάδα
Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής για το χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Ελέγχου των αιτίων για τις οποίες δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος. Στην Επιτροπή, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν πιθανά αίτια διόγκωσης του χρέους, όπως τα εξοπλιστικά και η υπόθεση Siemens.

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, με την επωνυμία "Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους", ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργών της κυβέρνησης.

Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε της αναζήτησης των ευθυνών που οδήγησαν τη χώρα σε υψηλό χρέος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν απ' την εθνική κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα να ελέγχει τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το χρέος, όχι μόνον για να αποτυπωθεί η αλήθεια, αλλά να μην συμβούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

«Οι εργασίες της Επιτροπής θα συμβάλουν όχι μόνο στο να μάθουμε τι έγινε με το χρέος αλλά και πώς πρέπει να πορευτούν οι λαοί της Ευρώπης από εδώ και πέρα ούτως ώστε το χρέος να μη λειτουργεί ως βάρος στην αναπτυξιακή τους πορεία. Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες. Οι θέσεις που υπερασπιζόμαστε όσον αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωζώνης», τόνισε.

O Προκόπης Παυλόπουλος αποχώρησε και τον ακολούθησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Επιτροπή Αλήθειας», χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έκανε την παρουσίαση της σύστασης και των σκοπών της Επιτροπής.

Ανοίγοντας τη σημερινή εκδήλωση στη Βουλή για τη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, η κ. Κωνσταντοπούλου παρουσίασε τις συνεδριάσεις που θα διαρκέσουν ως τη Μ. Τρίτη ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία».

«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο - και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

Εισηγητικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη της Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών, και ο dr Eric Toussaint, συντονιστής της "Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους".

Ο ειδικός επί θεμάτων χρέους, Βέλγος Ερίκ Τουσέν, κατά την ομιλία του επισήμανε τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες. Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους σημείωσε ακόμη πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

Ακολούθησαν ομιλίες και παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης: του υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμένου, του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, του  αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χουντή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Στις παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στο έργο της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας ιστορική την προσπάθεια που γίνεται. Όπως σημείωσαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους αποτελεί ύψιστο ζήτημα για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας, της Δημοκρατίας και της διεθνούς νομιμότητας.

«Σημαντική ημέρα για τη χώρα και για τη δημοκρατία», χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος και στα στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Ο κ. Καμμένος διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος τη διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογαριάσανε στο χρέος εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων άφησε εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. «Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.

Από το βήμα της επιτροπής ο Παναγιώτης Νικολούδης, υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφοράς, τόνισε ότι στις υποθέσεις διαπλοκής υπάρχουν τουλάχιστον δύο που αφορούν σε προμήθειες, αναφερόμενος σε υπαρκτές συμβάσεις για τις οποίες έχει διακριβωθεί πλήρως η παρανομία. Συγκεκριμένα μίλησε για μια σειρά συμβάσεων αναφερόμενος στις προμήθειες για τα οπλικά συστήματα, στις προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού κ.λπ. που κόστισαν στη χώρα δισ. ευρώ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις», τόνισε ο κ. Νικολούδης.

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης είπε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%.

«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης. «Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%», πρόσθεσε.

«Οι οικονομικές συνέπειες απ' τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ' τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν», παρατήρησε ο υπουργός.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα Σάββατο 4/4 στις 6 μ.μ. με παρεμβάσεις υπουργών και την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους.

Στη διάρκεια του τετραημέρου που θα διαρκέσουν οι εργασίες της Εξεταστικής θα υπάρξουν χαιρετισμοί και παρεμβάσεις πολιτειακών παραγόντων, υπουργών, αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, καθώς και μελών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Γραφείο Τύπου Βουλής: «Το βιβλίο του δημόσιου χρέους ανοίγει η Ελλάδα - Συγκροτήθηκε η "Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους"»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης της Βουλής, «αποστολή της διεθνούς διεπιστημονικής επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Πρώτιστος στόχος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε να διαφανεί ποιο τμήμα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως "επονείδιστο" ή "παράνομο" ή "απεχθές" ή "αθέμιτο" με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική στα θέματα αυτά. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει ως στόχο την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών καθώς και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η αναζήτηση, η συλλογή και η επεξεργασία, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια. Η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, τεκμηριωμένες δημόσιες τοποθετήσεις, ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και συγκρότηση των επιχειρημάτων και των αιτημάτων που θα στοιχειοθετούν τη διαγραφή χρέους επιβάλλουν τη σύνθεση της Επιτροπής με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με τεχνικές και ειδικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος καθώς και εν γένει πρόσωπα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διεκπεραίωση του έργου της Επιτροπής.

Η λειτουργία της Επιτροπής διέπεται από τα άρθρα 49 του Κανονισμού της Βουλής και 98 του Β' Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. Η συγκρότηση και η στελέχωσή της σε σώμα θα γίνει με ειδική πράξη της προέδρου της Βουλής. Η συγκρότησή της θα μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν το επιστημονικό προσωπικό της Βουλής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».

Δική της Επιτροπή ετοιμάζει η Ν.Δ.

Εντωμεταξύ, δική της πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο, θα καταθέσει άμεσα η Ν.Δ., επισημαίνοντας πως η σχετική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους τον Ιούνιο.

Στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε, πάντως, ότι η Ν.Δ., αν και θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή, με στελέχη του κόμματος.

Επίσης στο Πολιτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

«Προσπαθούν να προσφέρουν θέαμα, αφού δεν μπορούν να προσφέρουν άρτο. Συζητούν για το 2010 και το 2012 και δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο», έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ. που επισήμαιναν πως η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί γενικώς στην ανάγκη διερεύνησης του πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, ξεκαθάριζαν, όμως, ότι «δε θα ψηφίσουμε, γιατί διαφωνούμε και με την εισηγητική έκθεση και με το σκεπτικό της πρότασης που φέρνουν στη Βουλή, με έναν τρόπο διχαστικό».

Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. θεωρούν πως η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, τον Ιούνιο, γιατί δεν πρέπει, όπως λένε, σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα να δημιουργείται κλίμα διχασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News