Ελλάδα

Δεν επιστρέφονται στον προϋπολογισμό αδιάθετα κονδύλια ΕΣΠΑ

Δε θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους περιφερειάρχες που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δε θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε "ηρεμία".

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Έντονες αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Δριμεία επίθεση, όπως αναφέρει το in.gr, εξαπέλυσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να «βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες».

Για πλήγμα της θεσμικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, αλλά και πάγωμα όλων των έργων υποδομής, μίλησε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως δήλωσε, «βάζοντας χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, η κυβέρνηση δεν πλήττει απλώς τη θεσμικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να παγώσουν όλα τα έργα που εκτελούνται σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος, για πρώτη φορά στα χρονικά! Θα εκτοξευθεί πάλι η ανεργία και θα βυθιστεί περαιτέρω στην ύφεση η οικονομία.»

»Καλούμε την κυβέρνηση των μαθητευόμενων μάγων να συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές συνέπειες της απόφασης αυτής και να την ανακαλέσει επειγόντως».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εισηγητής ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου δήλωσε: «η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης βάζουν 'χέρι' και στα χρήματα έργων του ΕΣΠΑ χωρίς καμία αξιολόγηση, αλλά με μοναδικό στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που οι ίδιοι δημιούργησαν.»

»Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θα αφήσει στη μέση χιλιάδες έργα και στο τέλος του χρόνου θα χρειαστεί να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων στις Βρυξέλλες».

Μετά τη συνάντηση η ΕΝΠΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η από 2/4/15 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε μέχρι σήμερα, 3/4/15, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες της χώρας σε ανάκληση κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους που δεν παρουσιάζουν βεβαιότητα άμεσης εκταμίευσης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι σε αντίθετη περίπτωση οι συγκεκριμένοι πόροι θα αναζητηθούν αυτόματα στις 19/4/15, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της ΕΝ.Π.Ε. και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γεωργίου Σταθάκη.

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι περιφερειάρχες της χώρας για την παραπάνω απόφαση που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση τον Περιφερειακό θεσμό στην ουσιαστικότερη αρμοδιότητά του, αυτής της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και ζήτησαν από τον κ. υπουργό την άμεση ανάκληση της. Επιπλέον, τυχόν εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα την διαδικασία εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του υπουργείου για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει την διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, συνήλθε σε συνεδρίαση στα γραφεία της, στην οποία κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:

1) Θεωρεί θετική εξέλιξη την δέσμευση για έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης.

2) Παγώνει την ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

3) Δεσμεύεται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των σχετικών πόρων.

4)  Σεβόμενη την αυτοτέλεια του Περιφερειακού θεσμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το υπουργείο για να κερδίσουμε το μέλλον του τόπου μας».

Σχόλια