Ελλάδα

Σαμαράς: "Ναι" σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνουμε στο ευρώ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ανοιχτός στο να προσφέρει πολιτική διάσωση, γράφει το Bloomberg.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg και μέσω αυτής διατρανώνει την προθυμία του να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αν το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.


«Αν το σχέδιο είναι παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, τότε θα παράσχουμε στήριξη. Η έξοδος θα σηματοδοτήσει μια ολοκληρωτική καταστροφή», αναφέρει ο κ. Σαμαράς σε μια συνέντευξη με τίτλο: «Ναι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνει η χώρα στο ευρώ.


«Για την Ευρωζώνη, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας δεν πρόκειται να είναι τόσο μεγάλες, όπως ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Για την Ελλάδα, όμως, θα είναι τεράστιες. Θα πρόκειται για μια πολιτική καταστροφή», είπε.Το πρακτορείο γράφει πως ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει: «Η αγορά ασφυκτιά λόγω της αβεβαιότητας. Ο Τσίπρας πρέπει να κόψει τους θεατρινισμούς, ο λογαριασμός ανεβαίνει». Η απάντησή του στην πρόθεση του Τσίπρα να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, είναι η εξής: «Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καμία ενέργεια. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει τη λίστα των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και αφορούν την επέκταση του προγράμματος διάσωσης. Αν έχουν πάρει ιδεολογικές αποφάσεις ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία, τότε πηγαίνουμε σε χρεοκοπία».


Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά εστιάζεται και στο γεγονός ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα σταθούν απέναντι στην Ελλάδα, αν χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. «Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, οι χώρες που έχουν επικείμενες εκλογές και οι χώρες που έχουν περάσει από ένα πρόγραμμα, δεν θα μας δώσουν χρήματα, αν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντι-ευρωπαϊκό τρόπο», τονίζει χαρακτηριστικά.Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τις επικρίσεις ότι δεν παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως το κόμμα του υποστήριξε τα δύο νομοσχέδια που μέχρις στιγμής έχει φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή και σημείωσε: «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, δεν στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι ένα σοβαρό φιλοευρωπαίος;».

Σχόλια