default-image

Συνεχίζεται η συζήτηση στο Brussels Group

Ελλάδα
Συνεχίζεται η συζήτηση στο Brussels Group

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχιστούν οι δύσκολες συζητήσεις στο Brussels Group, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές έκριναν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, στην επταμερή και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ακόμη, υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος, η συζήτηση στις Βρυξέλες είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσω μάλλον στις λεπτομέρειες.

Η λίστα οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα προβλέπει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015 και περιλαμβάνει μέτρα που -αν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης- μπορεί να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Βήμα της Κυριακής, ο οποίος σημείωσε ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και δεν προβλέπονται αυξήσεις στον ΦΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News