default-image

Ερώτηση για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

Ελλάδα
Ερώτηση για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαπιστώνεται ότι η αθλητική βία έχει γίνει μια μάστιγα που η Πολιτεία επιχειρεί να αντιμετωπίσει με νομοσχέδια εξπρές χωρίς ουσιαστική μελέτη και αποτίμηση της πραγματικότητας, αναφέρει σε ερώτησή που κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Μπαλτά Αριστείδη, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, καθώς και στον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση Νικόλαο, η βουλευτής Α' Πειραιά του Ποταμιού, κ. Σταυρούλα Αντωνάκου για το φλέγον θέμα της καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: "Αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό"

Η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βιώνουν πολλές μορφές βίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, οι οποίες  και λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει χάσει την κοινωνική παρεμβατική του χρησιμότητα για τους πολίτες, τόσο σε επίπεδο υγιούς ψυχοσωματικής ωφέλειας, όσο και ψυχαγωγίας.

Μόνο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τον τελευταίο χρόνο: (α) θρηνήσαμε το θάνατο του οπαδού του Εθνικού Πειραιώς, Κώστα Κατσούλη, στον αγώνα Ηροδότου - Εθνικός Πειραιώς, (β) είδαμε - μαζί με εκατομμύρια τηλεθεατές- ακραίες συμπεριφορές βίας με εκατοντάδες συμμετέχοντες με ρήξη αντικειμένων, εισβολές σε αθλητικούς χώρους και όπλα φωτοβολίδες να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθλητών και φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα γ) μάθαμε για συγκρούσεις οργανωμένων οπαδών στο κέντρο μιας πόλης (Σέρρες) με σοβαρούς τραυματισμούς και δ) ο κ. υφυπουργός Αθλητισμού απαγόρευσε την είσοδο θεατών σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Σούπερ Λίγκ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και ταξίδεψε στην Γενεύη για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της UEFA.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα αφορά τα θέματα βίας το οποίο θα βασίζεται λίγο πολύ στα ίδια με τα προηγούμενα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι κκ. συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Προτίθεται το υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, με ειδικότερο στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων βίας;

2. Υπάρχουν ήδη νομοθετημένα μέτρα και προφανώς θα πρέπει να γίνει απόδοση ευθυνών σε όσους (φυσικά πρόσωπα, και εταιρίες) δεν τα τηρούν. Αποδόθηκαν οι ευθύνες στα αστυνομικά όργανα, διοργανωτές, αθλητικές εταιρίες που απέτυχαν να προστατεύσουν την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων τους τελευταίες δύο μήνες; Ποια είναι η αποτίμηση για τις συνέπειες (θετικές και αρνητικές) από τη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων με φιλάθλους για δύο εβδομάδες;

Γιατί ο κ. υφυπουργός Αθλητισμού θεώρησε υποχρέωση του να επισκεφτεί την UEFA: Πρόκειται η UEFA να επιβάλλει το δικό της νομοσχέδιο για θέματα βίας; Ποιες είναι οι ενέργειες των συναρμόδιων υπουργών, με δεδομένη αυτή την όξυνση, για την πρόληψη και την έγκαιρη καταστολή της βίας καθώς και την εφαρμογή του νόμου; Έγινε κάποια αξιολόγηση των κρουσμάτων και περιστατικών βίας που έλαβαν χώρα κατά τη θητεία της Κυβέρνησης και ποια είναι τα αποτελέσματα που καταλήξατε;

3. Ποιος είναι υπεύθυνος να αντιμετωπίσει την παρότρυνση στη βία από εκατοντάδες "αθλητικές ιστοσελίδες" και ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, από διάφορους που υποτίθεται ότι υπηρετούν τη σωστή ενημέρωση; Ποιος ο ρόλος των κατά τόπους αστυνομικών αρχών στον έλεγχο των νόμιμων ή μη νόμιμων λεσχών ή συνδέσμων φιλάθλων; Ποιος ο ρόλος των εταιριών security στα γήπεδα για την τήρηση της τάξης εντός του γηπέδου και την ασφάλεια των αποστολών των ομάδων εντός του αγωνιστικού χώρου και ποια τελικά οι αποτελεσματικότητα τους;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News