Ελλάδα

Ν.Δ.: "Ο κ. Τσίπρας τώρα εκλιπαρεί για δανεικά"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Ν.Δ. με αφορμή την επιστολή που εστάλη στις 15 Μαρτίου στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κύκλοι της λεωφόρου Συγγρού υπενθυμίζουν τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου, με την οποία η κυβέρνηση αποδέχθηκε «η οποιαδήποτε εκταμίευση να γίνει μετά το πέρας της θετικής αξιολόγησης από την Τρόικα  και την έγκριση του Eurogroup».

Ωστόσο, συμπληρώνουν, με την επιστολή της 15η Μαρτίου η κυβέρνηση «εκλιπαρεί για παρέμβαση της κας Μέρκελ, ώστε κατά παράβαση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, να λάβει κάποια χρήματα άμεσα».

«Και εκεί που δεν ήθελε άλλα δανεικά, ζητάει εκτάκτως ρευστότητα απ' οπουδήποτε: από τις δόσεις, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από αύξηση του πλαφόν για τα έντοκα. Κι ενώ ειδικά το τελευταίο θα έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Γιατί θα στέγνωνε πλήρως κάθε δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού της Οικονομίας», συνεχίζουν.

Αναφορικά με την επταμερή συνάντηση της 20ης Μαρτίου η Ν.Δ. σχολιάζει ότι «ο κ. Τσίπρας ζητάει εκτάκτως ρευστότητα, για να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική ασφυξία που ο ίδιος προκάλεσε. Αντί για αυτό, όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι η επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή πρώτα μέτρα, μετά αξιολόγηση από την τρόικα και μετά έγκριση από το Eurogroup».

«Για να καλύψει τις τρομακτικές ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας, στην επιστολή του, στις 15 Μαρτίου 2015, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης Α. Σαμαρά, εκφράζοντας το γελοίο «επιχείρημα» ότι έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Μνημονίου, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ν.Δ., όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, «η κυβέρνηση Α. Σαμαρά ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 την εντολή του ελληνικού λαού να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναστρέψει τη βαθιά ύφεση. Όσα υποσχέθηκε, παρά την άκαιρη ανατροπή της, τα πέτυχε: Εξάλειψε τα τεράστια "δίδυμα ελλείμματα" (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), μετέτρεψε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και τη βαθιά ύφεση του 7,1% το 2011 σε ανάπτυξη 0,8% το 2014! Και εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι άκαιρες εκλογές, που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε, το 2015 θα ήταν μια χρονιά υψηλής ανάπτυξης και ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας, όπως όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν. Επίσης, επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά δεν υπήρχε καμία ανησυχία αν στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ούτε αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Οι κύκλοι της Συγγρού κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι «εγκλωβίστηκε στις αντιφάσεις του, έχασε πολύτιμο χρόνο, στράγγισε όλα τα αποθέματα του κράτους και των τραπεζών, έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και τώρα εκλιπαρεί για δανεικά, για να μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις».

«Και τέλος», καταλήγουν, «εμφανίζεται επί δύο μήνες να κάνει δήθεν «υπερήφανη διαπραγμάτευση», ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε τη θέση της χώρας κι έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τους δανειστές να του δώσουν χρήματα».

Σχόλια