default-image

Διορία μίας εβδομάδας στην Αθήνα - Έκτακτο Eurogroup

Ελλάδα
Διορία μίας εβδομάδας στην Αθήνα - Έκτακτο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολύωρο θρίλερ για γερά νεύρα, εξελίχθηκε η οκταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα και τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως όλα δείχνουν, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup το οποίο θα καθορίσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια πρώτη σύγκλιση απόψεων, δεν είχαμε δηλαδή σύγκρουση αντιθέτως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθεί η ρήξη που δε συμφέρει κανέναν.

Όμως δόθηκε στην Ελλάδα διορία μίας εβδομάδας να παρουσιάσει λίστα με μέτρα και προτάσεις και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα έχει πολύ δύσκολη αποστολή την επόμενη εβδομάδα απέναντι στον Β. Σόιμπλε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, για τις οποίες ενημέρωσε τους εταίρους ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με το imerisia.gr, δεσμεύτηκαν ότι δε θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit και χαμηλώνοντας τους τόνους. Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 15 Απριλίου βάζει ήδη ένα ορόσημο για το πότε πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα που θα λάβει.

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκεπτικός στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη μεγάλη αντίφαση από τη μια να δέχονται οι Ευρωπαίοι παράγοντες ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη «όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια».

Πρόσθεσε, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο - στο οποίο αναζητείται λύση - και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. «Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή

Ντάισελμπλουμ: "Μικρή πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας"

Μικρή είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου Κορυφής ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Απόψε θα αποτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει, η οποία φαίνεται ότι είναι μικρή και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε το όλο πράγμα ξανά σε κίνηση γιατί χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών, στο περιθώριο της οποίας θα γίνει και η συνάντηση για την Ελλάδα.

Σε ερώτημα, αν γνωρίζει ποια είναι κατάσταση σχετικά με το θέμα της ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος. Αυτό είναι προφανώς αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όπως γνωρίζετε παραμένουμε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι  ήταν ένα καθαρό ανακοινωθέν (statement) στο οποίο συμφώνησαν οι Ελληνες. Ας δουλέψουμε σε αυτή βάση»

«Συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου και πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε σε ένα πακέτο το οποίο μετά πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο χρόνος τελειώνει, δεν έχουμε πολύ χρόνο, πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε», δήλωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News