Ελλάδα

Την Τρίτη η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος ανακοινώνοντας την ημέρα έκδοσης της απόφασης, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εισαγγελέα και όλα τα μέλη του Δικαστηρίου γιατίπροσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να διαλευκάνουν αυτή την κάπως σκοτεινή υπόθεση. Τον κ. κατηγορούμενο και τους υπερασπιστές του που με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό στο δικαστήριοπροσπάθησαν να φωτίσουν την υπόθεση σε ένα πρωτοφανές κλίμα. Ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που με υποδειγματική διακριτικότητα άσκησαν  τα  καθήκοντά τους, τους επιμελητές και την προϊσταμένη ορόφου καθώς και τους αφανείς εργάτες αυτής της διαδικασίας.

Επί του πρακτέου διακόπτει 24/3/2015 και ώρα 18.00 για την έκδοση της απόφασης. Στις 24 και όχι 25 γιατί είναι αργία και θα έχουμε γιορτές και πανηγύρια».

Δευτερολογία της εισαγγελέως

Νωρίτερα, χαριτολογώντας η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου παρουσίασε τον εαυτό της ως Αγκάθα Κρίστι και μετά την αγόρευση του κ. Δημακόπουλου ζήτησε τον λόγο για να δευτερολογήσει.

«Η Αγκαθα Κρίστι (σ.σ γέλια) να πει ορισμένα πραγματα. Πρέπει να λέμε όλοι τα σύκα συκα. Εχω την αίσθηση πως απο τις τέσσερις πραγματογνωμοσύνες αγνοήθηκαν τα σπουδαιότερα ευρήματα τους. Μου έμεινε η αίσθηση πως τα πορίσματα έμειναν στο περιθώριο: α) Το όνομα Γουιντοους Γιούζερ δεν ειναι όνομα υπολογιστή αλλά όνομα χρήστη, αρα μπορώ να γράφω όπου βρίσκομαι, είτε στο Περιβάλλοντος είτε αλλού. β)Το usb το αρχικό που παρέδωσε στον κ.Διώτη ειπώθηκε ότι θα ηταν αυτό που θα μας ελυνε τα πάντα.

Όμως αυτό ειναι το απόλυτο αντίγραφο αυτού που έχουμε , αυτό δηλαδή που παραδόθηκε απο τον κ.Βενιζέλο. Το μόνο που θα μας έδινε θα ήταν η ημερομηνία δημιουργίας του από τον κ.Παπακωνσταντίνου. Τίποτα άλλο. Κανένα άλλο ιχνος δεν βρέθηκε. Με την καταστροφή του usb  εξαφανίστηκε η ημερομονία δημιουργίας του και αυτο ευννόησε τον κ.Παπακωνσταντίνου. Και πολύ αμφιβάλλω αν δεν φύλαξε και αντίγραφο στο συρτάρι του οταν παρέδωσε το άλλο στον κ.Διώτη. Το ηλεκτρονικό αρχείο αποτελεί έγραφο και εκδοτης του ειναι ο δημιουργος του. Τα επιδικα cd τα εξέδωσε η τραπεζα της Ελβετίας. Δηλαδή είναι έγγραφα σύμφωνα με το νόμο» τόνισε στη δευτερολογία της η κ Ξένη Δημητρίου.

Ο Παπακωνσταντίνου ήξερε τη ζημία

Αναφερόμενη στο αδίκημα της απόπειρας απιστίας, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως η ζημία του Δημοσίου  πρέπει να καθοριστεί αιτιολογημένα απαραιτήτως  από το δικαστήριο,  γιατί όπως τόνισε, από το ύψος της θα καθοριστεί αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα ή αν θα υπαχθεί στις διατάξεις περι καταχραστών δημοσίου.

«Η ζημία πρέπει να ειναι μόνιμη και σίγουρη και ο δράστης να εχει δόλο. Θα πρέπει δηλαδή με τη διαγραφή των αρχείων ο δράστης να ξέρει το ποσό της φοροδιαφυγής που γλιτώνουν οι συγγενεις του. Μα μιλάμε για έναν Υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δε ήξερε...».

Αναφερόμενη στον έλεγχο του ΣΔΟΕ τόνισε ότι "έχει ολοκληρωθεί για τους συγγενείς του και ειναι 5 εκατομμυρια, οπως προκύπτει και απο τις προσωρινές πραξεις του ΚΕΦΟΜΕΠ...Το ότι ειναι προσωρινές αυτές οι πραξεις καθώς εκκρεμούν προσφυγές στα διοικητικά δικαστηρια, στις περισσότερες παραβάσεις του νόμου, δεν επηρεάζεται η εξέλιξη σε βάρος των προσφευγόντων , ουτε η προοδος της δίκης του, κυρίως όταν φέρεται απειλή ζημίας σε βαρος του δημοσίου.

Δεν παίζει κανέναν ρόλο ότι δεν ειναι οριστικά διαπιστωμένες οι παραβάσεις αυτές».

Η κ. Ξένη Δημητρίου τόνισε ακομη αναφερόμενη στο cd ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «το μεταχειρίστηκε ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο. H ευθύνη του αφορά το usb και την παραανομη μεταφορά του,  αφού πράγματι το cd ηταν παράνομο αποδεικτικό μεσο. Μια παραδοχή πως δεν  έχει διαπράξει καμμία αξιόπονη πράξη ο κ.κατηγορούμενος οδηγεί στην ασυδοσία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια