default-image

Ευρωπαϊκό βέτο στο νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης

Ελλάδα
Ευρωπαϊκό βέτο στο νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο θέτει βέτο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για μονομερείς κινήσεις κατά παράβαση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον του Channel 4 που δημοσιοποιείται και από το in.gr, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση".

 Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.

Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.

Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Όπως σημειώνει ο γνωστός δημοσιογράφος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρηθεί ως η πιο διαλλακτικός από τους φορείς που ήταν παλαιότερα γνωστοί ως «τρόικα». 

Η επιστολή του κ. Κοστέλο -προσθέτει- λέει ουσιαστικά ότι αν ο νόμος ψηφιστεί, θα πρόκειται για παραβίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι νομοσχέδιο χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο δεν συνιστά μονομερή ενέργεια.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στις αιτιάσεις για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ανέφεραν: 

«Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

»Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;»

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «άτοπες και αστήρικτες αιτιάσεις και ενστάσεις». Όπως είπε συγκεκριμένα, «συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών».

«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και, αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αμέσως μετά τον υπουργό, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News