default-image

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη γερμανική τηλεόραση

Ελλάδα
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη γερμανική τηλεόραση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης (ΑRD), που παρακολούθησαν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια τηλεθεατές.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουν τα χρήματά τους οι πιστωτές μας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουν τα χρήματά τους και οι συνταξιούχοι μας, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να αποπληρώσει μέσα στην εβδομάδα περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στο τέλος του μήνα προβλέπεται δαπάνη άνω των 2 δισ. ευρώ για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα νούμερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ηθική υποχρέωση να παραμείνει εν ζωή το σχέδιο της Ευρώπης» και προειδοποίησε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποια ασήμαντα προβλήματα ρευστότητας δε θα διασπάσουν την Ευρώπη». Πάντως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Βαρουφάκης αντέκρουσε τις φήμες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις και ανέφερε ότι θα προσληφθούν μόνο 2.000 άτομα, που είχαν απολυθεί παρανόμως, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδίαζαν έως και 50.000 προσλήψεις.

«Αποκάλεσε τα οικονομικά προβλήματα της Αθήνας "ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας" και δεν άφησε κανέναν άλλον να μιλήσει», σχολιάζει η online έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. «Μίλησε πολύ, αλλά είπε λίγα. Παρ' όλα αυτά άφησε θετικές εντυπώσεις λόγω έλλειψης αντιλόγου», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine. Αντίλογο εξέφρασε πάντως στο στούντιο της γερμανικής τηλεόρασης (ΑRD) ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «φροντίσει τα του οίκου της» και να μην αναλώνεται σε δηλώσεις και επιστολές, ενώ δήλωσε ότι οι Γερμανοί είναι μεν διατεθειμένοι να βοηθήσουν «αλλά δεν είναι αφελείς».

Καλεσμένοι του δημοφιλούς παρουσιαστή Γκίντερ Γιάουχ το βράδυ της Κυριακής ήταν επίσης ο βετεράνος δημοσιογράφος Ερνστ Έλιτς, ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα Bild, καθώς και η οικονομολόγος και δημοσιογράφος της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν, η οποία ανέφερε ότι τα χρήματα του πακέτου βοήθειας δεν έμειναν στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά «διατέθηκαν για τη διάσωση των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών».

Γνήσιο ή πλαστό το βίντεο;

Στην εκπομπή προβλήθηκε και ένα βίντεο, που εμφανίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη σε παλαιότερη ομιλία του να επικρίνει έντονα τη γερμανική πολιτική, υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο για να συμβολίσει την οργή του. Μόλις είδε το βίντεο ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε αμέσως λέγοντας: «Το βίντεο είναι πλαστό, είναι μονταρισμένο, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι για το γεγονός και μόνο ότι σκέπτεστε πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι τέτοιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζατε», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκίντερ Γιάουχ φάνηκε να εκπλήσσεται, ανέφερε ότι το βίντεο είχε γυριστεί το 2013 σε διεθνές συνέδριο στο Ζάγκρεμπ και υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιάουχ επανήλθε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ενδείξεις πως το βίντεο είναι πλαστό ή παραποιημένο, αλλά «οι έρευνες συνεχίζονται με τη βοήθεια ειδικών».

Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη μαρτυρίες ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το βίντεο δεν μπορεί να είναι πλαστό. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επικαλείται σχετική εκτίμηση του Conflict Reporter, που διερευνά την εγκυρότητα οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel Online, ο οπερατέρ Αλεσάντρο ντελ Πρέτε που είχε μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση δηλώνει μέσω Twitter ότι το βίντεο δεν είναι πλαστό και ότι πρόκειται για μία περίληψη έξι λεπτών, που μόνταρε ο ίδιος από ένα πάνελ συνολικής διάρκειας 57 λεπτών. Πάντως το Spiegel σημειώνει ότι στη συζήτηση «πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης αναφερόταν στα γεγονότα του 2010 και επομένως δε μιλούσε ούτε ως υπουργός, ούτε σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News