default-image

Οι ψυχοπαθείς δεσμοφύλακες 'Beatles' και οι εικονικές εκτελέσεις στο Γκουαντάναμο του ISIS

Ελλάδα
Οι ψυχοπαθείς δεσμοφύλακες 'Beatles' και οι εικονικές εκτελέσεις στο Γκουαντάναμο του ISIS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός Ισπανού δημοσιογράφου, πρώην ομήρου του Ισλαμικού Κράτους, για όλα όσα συμβαίνουν σε μια φυλακή στη Συρία, που σχεδιάστηκε ως απάντηση των τζιχαντιστών στο Γκουαντάναμο.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε συγκεντρώσει έως 23 ομήρους ένδεκα διαφορετικών εθνικοτήτων, επτά από τους οποίους είναι σήμερα νεκροί, σε μια φυλακή στη Συρία που σχεδιάστηκε ως απάντηση στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, αφηγείται σήμερα ένας ισπανός όμηρος που απελευθερώθηκε.

Σε μα αφήγηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα του, την Ελ Μούντο, ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Εσπινόσα, ο οποίος απελευθερώθηκε στις 29 Μαρτίου 2014, μιλάει για πρώτη φορά για την εκτέλεση ενός ρώσου ομήρου, του Σεργκέι Γκορμπούνοφ, που εξαφανίσθηκε το 2013.

Ο Iσπανός δημοσιογράφος αφηγείται ότι κρατήθηκε για πολλούς μήνες φυλακισμένος σε μια βίλα βόρεια από το Χαλέπι, μαζί με 22 Ευρωπαίους, Αμερικανούς και μία Λατινοαμερικανίδα, την οποία δεν κατονομάζει, μέχρι που απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΙΚ συγκέντρωσε τους ομήρους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή δημοσιογράφους, σε μία μόνο φυλακή που ήταν η αντίστοιχη αυτής του Γκουνατάναμο, της αμερικανικής βάσης στην Κούβα όπου φυλακίσθηκαν μαχητές που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν.

Ο Χαβιέρ Εσπινόσα αναφέρει τον Aμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, τον συγκρατούμενό του που είχε απαχθεί το Νοέμβριο του 2012 και εκτελέσθηκε τον Αύγουστο του 2014. "Σύμφωνα με τον Φόλεϊ, είχαν αυτό το σχέδιο από καιρό. Ο ιρακινός σεΐχης (επικεφαλής των δεσμοφυλάκων) μας εξήγησε από την αρχή πως ήθελαν να κλείσουν τους Δυτικούς σε μια φυλακή υψηλής ασφαλείας, με κάμερες, με πολλούς δεσμοφύλακες... Μας είπε πως θα μείνουμε καιρό εκεί διότι ήμασταν οι πρώτοι που συνελάμβαναν".

Ο Iσπανός δημοσιογράφος λέει πως παρέμεινε σιωπηλός μετά την απελευθέρωσή του --απελευθερώθηκε μαζί με τον φωτορεπόρτερ Ρικάρντο Γκαρσία Βιλανόβα και έναν δημοσιογράφο του "Periodico de Cataluna", του Μαρκ Μαρχινέδας-- επειδή οι δεσμοφύλακές του είχαν απειλήσει ότι θα εκτελέσουν άλλους ομήρους αν μιλούσε "πριν να τελειώσουν όλα ".

(Η στιγμή που ο Εσπινόσα συναντά ξανά την οικογένειά του)

Από τους 23 ομήρους, γράφει ο Χαβιέρ Εσπινόσα, 15 απελευθερώθηκαν, έξι εκτελέσθηκαν και μία, η Αμερικανίδα Κέιλα Μίλερ, σκοτώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε βομβαρδισμό της αμερικανικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος. Η τύχη του βρετανού φωτορεπόρτερ Τζον Κάντλι, ο οποίος κρατούνταν μαζί τους, παραμένει αβέβαιη. Η ΙΚ δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο ήταν ζωντανός.

Ο Εσπινόσα, σύμφωνα με το news247.gr, περιγράφει εικονικές εκτελέσεις από τρεις κουκουλοφόρους δεσμοφύλακες, που οι όμηροι είχαν επονομάσει "οι Μπητλς" και τους οποίους χαρακτηρίζει ψυχοπαθείς. Τον είχαν υποχρεώσει να κοιτάξει τις φωτογραφίες της εκτέλεσης ενός ρώσου ομήρου, του μηχανικού Σεργκέι Νικολάγεβιτς Γκορμπούνοφ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2013 και δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με τον Εσπινόσα.

"Ο σεΐχης του έριξε μια εκρηκτική σφαίρα στο κεφάλι", είχε πει ένας από τους δεσμοφύλακες. "Θα καταλήξετε όπως αυτός! Ή θα σας υποχρεώσουμε να τον ξεθάψετε και να ανοίξετε έναν νέο τάφο για να σας στείλουμε να κοιμηθείτε μαζί του".

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2013 πως ερευνά την εξαφάνιση του Γκορμπούνοφ, ο οποίος σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Youtube δήλωνε: "αν δεν ανταλλαγώ μέσα σε πέντε ημέρες, θα με σκοτώσουν".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News