default-image

ΑΝΥΕΘΑ για τη για διεκδίκηση γερμανικών οφειλών

Ελλάδα
ΑΝΥΕΘΑ για τη για διεκδίκηση γερμανικών οφειλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τηλεοπτικές αναφορές και άλλα σχετικά δημοσιεύματα, από το Γραφείο Ενημέρωσης, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:  

Δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας έχουν συστρατευτεί σε μια κοινή επιχείρηση με στόχο να υπονομεύσουν και να διαβάλουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στο διεθνές προσκήνιο το θέμα των γερμανικών οφειλών. Με ψέματα που ξεπερνάνε τα όρια της γελοιότητας παίρνοντας χαρακτηριστικά μιας ενορχηστρωμένης προβοκάτσιας επιχειρούν να στήσουν ένα σκηνικό  εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξυπηρετώντας ξένα προς τη χώρα και το λαό της συμφέροντα. Σε διατεταγμένη αποστολή και με «μονταζιέρα» γνωστό "μεγκάλο" τηλεοπτικό σταθμό, πολιτικά στελέχη κομμάτων, όπως ο Δ. Τσιόδρας από το Ποτάμι και ο Α. Γεωργιάδης από τη Ν.Δ. επιχειρούν μια προβοκάτσια με καθαρά γκεμπελίστικα χαρακτηριστικά.

Διαστρεβλώνοντας την πρωτοβουλία του Αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, ο οποίος συγκάλεσε τη Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015 στο ΥΠΕΘΑ, μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, καθώς και άλλων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προώθηση, σε συντονισμό με το υπουργείων Εξωτερικών, της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε συνδυασμό με τον αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας.  

Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - όπως τονιζόταν και στη σχετική ανακοίνωση - βρίσκεται η εκτίμηση, πως στις σημερινές συνθήκες, η ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο. Επίσης, η ιστορική μνήμη μπορεί να συμβάλει στην αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Οι προαναφερόμενοι, όπως και άλλοι που αναπαρήγαγαν την προβοκάτσια, υπερασπιζόμενοι τάχα τη… Δημοκρατία, έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα φέρει στα σχολεία να διδάσκονται εκδόσεις του Ελληνικού Στρατού και πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Στρατός θα καθορίζει τη… διδακτέα ύλη στα σχολεία.  

Προς αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα 09 Μαρτίου με την εν λόγω σύσκεψη:

«Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.

Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου.

Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν  οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού για το σκοπό αυτό. Επίσης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αίτημα του επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης όπου θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας».

Στην κατεύθυνση των ενίσχυσης των πρωτοβουλιών αυτών που θα είναι υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να συμβάλλουν εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης καθώς και το υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν λοιπόν όλων αυτών, γίνεται σαφές πως όχι απλώς πρόκειται για μια οργανωμένη εκστρατεία ψεύδους αλλά για μια πολιτική προβοκάτσια που στρέφεται κατά της χώρας, στην οποία στρατεύτηκαν και δυνάμεις που υποτίθεται εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης για ηθική, πολιτική και οικονομική δικαίωση των απαιτήσεων του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να διακοπεί. Η εκστρατεία αυτή δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, που τον θέλουμε συμπαραστάτη αλλά στοχεύει στο να κλείσει μια ανοιχτή πληγή του παρελθόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News