default-image

Ευ. Βενιζέλος: Εξαιρετικά επικίνδυνο φλερτ με πιστωτικό γεγονός

Ελλάδα
Ευ. Βενιζέλος: Εξαιρετικά επικίνδυνο φλερτ με πιστωτικό γεγονός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κ.Ο. και της Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την πορεία προς το πολιτικό-προγραμματικό συνέδριο του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το καταλυτικό λάθος είναι ότι η κυβέρνηση αντί να μπει εξαρχής στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας συνεχίζοντάς την από εκεί που την είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση - να προχωρήσει, δηλαδή, όπως είπε, στην έξοδο από το μνημόνιο και στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να επιστρέψει στις αγορές και να μετατρέψει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ σε προληπτικό - «πήγε τη χώρα χιλιόμετρα πίσω».

Την κατηγόρησε δε ότι έβαλε τη χώρα πιο βαθιά στο τρέχον μνημόνιο, με προοπτική ένα άλλο μνημόνιο, πρόσθεσε ότι όλα είναι ανοικτά και πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και ότι απλώς υπάρχει η εβδομαδιαία αγωνία για τις αποφάσεις για τον ELA.

«Υπάρχει ένα επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο, φλερτ με το πιστωτικό γεγονός» παρατήρησε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ελλείψει στρατηγικής, έχει ως στρατηγική τη διπλή γλώσσα, την παλινωδία, την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι που χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι η απειλή να βγούμε από το ευρώ, «αυτό ας το ξεχάσουμε» αλλά πως το ζήτημα είναι η δραματική και μόνιμη υποβάθμιση μέσα στο ευρώ.

"Επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά ενδεχόμενο δημοψήφισμα"

Εξάλλου, τάχθηκε αναφανδόν κατά ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, λέγοντας ότι θλίβεται όταν ακούει πως όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν εκεί, «στην επανάληψη των Καννών» ενώ πρόσθεσε ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει, κάνοντας λόγο για deja vu.

Σημείωσε ότι δεν έχει σημασία πώς ορίζεις νομικά μια διαδικασία, αλλά διερωτήθηκε πώς την εισπράττει η κοινωνία, η αγορά, η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας ότι θα την εισπράξει ως ένα δημοψήφισμα για το αν είσαι μέσα ή έξω από την Ευρώπη «και αυτό θα ήταν τραγικό».

«Αυτά δεν είναι παιχνίδια» είπε και απευθύνθηκε «με πολύ ήπιο και φιλικό τρόπο» στην κυβέρνηση, τον υπουργό Οικονομικών, τους βουλευτές της πλειοψηφίας, για να τους «προειδοποιήσει» ότι αυτό είναι ένα «άκρως επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά». Απευθύνθηκε επίσης στην κοινωνία, αναφέροντας ότι υπάρχει ατομική ευθύνη σε κάθε πολίτη, που τώρα ξέρει τι συμβαίνει.

"Η κυβέρνηση αναλώνεται στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας"

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση «Τσίπρα - Βαρουφάκη - Καμμένου» ότι χάνει πολύτιμο εθνικό χρόνο και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι κακή. Είμαστε πολύ κοντά στην εσωτερική παύση πληρωμών, αυτό μπορεί να μην αφορά μισθούς και συντάξεις, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά αφορά τους προμηθευτές, την αγορά, τη λειτουργία της οικονομίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, την κατηγόρησε ότι έχει αναλώσει όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας. «Ασχολούμαστε μόνο με λέξεις», είπε και πρόσθεσε ότι η μετονομασία της τρόικας σε «Brussels Group» προκαλεί θυμηδία και ότι τώρα υπάρχει και το «Athens Group» που «κρύβεται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο».

Απόσπασμα από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου

Μίλησε για κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικά ετερόκλητη, «στη βάση ενός έξαλλου αντιμνημονιακού εθνικισμού των κενών λόγων» προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ δίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρώμα στις αντιλήψεις της. Ανέφερε ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εξελίσσονται έντονα προσωπικά παιχνίδια στελεχών του, κάνοντας αναφορά στην Πρόεδρο της Βουλής.

"Η Εξεταστική να είναι διαρκής εν όψει του μνημονίου 3"

Μίλησε για «άσφαιρους λεονταρισμούς» σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές, αναφέροντας ότι «κρύβεται επιμελώς η περίοδος Καραμανλή 2004-2009» και τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη για να ελέγξει «την επικείμενη ένταξή μας στο μνημονιο 3».

"Τυφλός αντιγερμανισμός"

Έκανε λόγο για τυφλό αντιγερμανισμό και σημείωσε ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται ζητήματα όπως το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις γενικά, σε μια τρέχουσα διαπραγμάτευση, ενώ τόνισε και πως δεν χωρούν δημαγωγία και θεσμικά παίγνια στην εξωτερική πολιτική.

"Στο συνέδριο ολοκληρώνεται αμετάκλητα η θητεία μου"

Εν όψει του συνεδρίου στις 15 - 17 Μαΐου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τότε θα ολοκληρωθεί αμετάκλητα η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί.

Στόχος, συνέχισε, είναι να ανοίξει νέο αυθεντικό ηλεκτρονικό μητρώο με σεβασμό σε όλα τα ιστορικά στελέχη που θα προσκληθούν να ανανεώσουν και να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι τρεις ατζέντες που πρέπει να ανοίξουν αφορούν στην εθνική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, της κεντροαριστεράς και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News