Ελλάδα

Η απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

«Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία». Με αυτές τις φράσεις άρχισε την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Δικαιούστε να μην απαντήσετε, να πείτε απλώς αθώος, και οποιαδήποτε άρνησή σας δε συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο για σας», του είπε ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ν.Πάσσος.

Απολογία Γ. Παπακωνσταντίνου

«Την Ανοιξη του 2010 μ' επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο  πρέσβης κ.Μπίκας . Η χώρα μας ήταν σε δύσκολη κατασταση, δεχόμασταν  επιθέσεις απο κερδοσκόπους και είχαμε υπογράψει το 1ο μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων.

Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Υπήρχε φήμη από το Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ.Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε απο τη Γαλλία για πληροφορίες σχετικά με έλληνες φορολογούμενους. Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο γενικός γραμματέας εσόδων κ.Γεωργακόπουλος πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει».

Ενημερώνει την Κριστίν Λαγκάρντ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του υποστήριξε ότι ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μπίκα το καλοκαίρι σε Eurogroup.

Εκείνη επιφυλάσσεται και  τον Ιούλιο στο επόμενο eurogroup απαντά θετικά. Με ενημερώνει ότι τα στοιχεία είναι κλεμμένα, άρα η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική. "Μόνον έτσι μπορούμε να σας τα δώσουμε μου είπε. Μόλις γυρίσαμε στην Αθήνα κάλεσα τον κ. Πλασκοβίτη και του ζήτησα να φροντίσει το θέμα.

Και φθάνουμε τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε ο κ. Πλασκοβίτης με ενημερώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και τα στοιχεία μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα. Τον ρώτησα πώς και συμφωνήσαμε να έρθουν μέσω της πρεσβείας μας στη Γαλλία. Τότε πρέσβυς μας στην Γαλλία ήταν ο κ.Χαλαστάνης. Τον  είδα στο Παρίσι όπου είχα μεταβεί και τον ενημέρωσα σχετικά ότι πρέπει να φροντίσει για να έρθουν τα στοιχεία στη χώρα μας».

Το Σεπτέμβριο φθάνει στην Ελλάδα ο φάκελος

«Στις 29 Σεπεμβρίου η διευθύντρια του γραφείου μου με ενημέρωσε ότι έφθασε ο φάκελος από το Παρίσι. Την επομένη φεύγω για Βρυξελλες. Το βράδυ μένω στο υπουργείο, μετά από γεύμα που είχα με τη γυναίκα μου στο κέντρο, και μεταξύ άλλων πρέπει να κανονίσω και το θέμα με τα στοιχεία.

»Εχω στα χέρια μου ένα CD που είχε συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Αυτή η επιστολή λέει ότι μας στέλνουν τα στοιχεία χωρίς να αναφέρεται σε Φαλτσιανί η σε κάτι αλλο σχετικά με την ελβετική τράπεζα. Βάζω στον υπολογιστή το σιντι για να δω τι ακριβώς είναι και βλέπω ότι είναι δεκάδες οι καταγραφές.

»Ανοίγω κάποια στην τύχη. Στοχευμένη έρευνα δεν έχω κάνει. Το αφήνω στο γραφείο μου και στη συνέχεια φεύγω  για Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΔΝΤ. Μετά βλέπω τον συνεργάτη μου, μόλις γυρίζω, τον κ. Αγγελόπουλο.

»Μέχρι τώρα με απασχολεί τί πρέπει να κάνω. Εχω τα στοιχεία στα χέρια μου, την επισήμανση της Λαγκάρντ ότι είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν με επίσημο τρόπο. Δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα με την Λαγκάρντ γιατί είναι μία σοβαρή παράμετρος υποστήριξης στο Eurogroup.

»Θελω να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία γιατί στην ατζέντα μας η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πολύ ψηλά και μας απασχολεί προεχόντως. Εχουμε ξεκινήσει και συζητήσεις με την Ελβετία προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για να δούμε τί πρέπει να γίνει με τους καταθέτες έλληνες σε ελβετικές τράπεζες. Ειδικά για την Ελβετία θα δυναμίτιζε κάθε προσπάθεια να βρούμε λύση με τους ελβετούς, αν μάθαιναν ότι είχαμε στα χέρια μας κλεμμένα στοιχεία.

»Επίσης με προβληματίζει ότι το ΣΔΟΕ είχε πολλά κρούσματα διαφθοράς και σκέφθηκα αν έδινε όλα τα στοιχεία,  το πιθανότερο να διέρρεαν και να τινάζαμε στον αέρα και τις συζητήσεις με την Ελβετία.

Αλλά επιπλέον εκείνη την εποχή είχαμε στην επικαιρότητα,  αλλά και εμείς,  πληροφορίες και ύποπτες συναλλαγές με στελέχη του ΣΔΟΕ και φοροφυγάδες επιχειρηματίες και η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη».

Η λίστα στον Καπελέρη

«Εδωσα τα στοιχεία στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη. Δεν θυμαμαι ακριβώς το χρόνο ήμουν σε συνεχή ταξίδια. Ο Αγγελόπουλος κάνει αυτό που του είπα και μου αναφέρει ότι βρέθηκαν καταθέσεις περί τα δύο δις και ξεχώρισε τις μεγαλύτερες που αντιστοιχούσαν στα μισά.

Κάλεσα στη συνέχεια τον Καπελέρη, του αναφέρω ότι έχουμε στοιχεία, χωρίς να του πώ για λίστα Φαλτσιανί, δεν πρέπει να βγει τίποτα. Του δίνω κάποια ονόματα και του λέω "ψάξ 'τα". Μετά από μία εβδομάδα περιπου ο Καπελέρης έρχεται - είναι εποχή που είμαι πνιγμένος με τον προυπολογσμό - και μου λεει ότι έκανε μια έρευνα πρόχειρη και δεν φαίνεται να μπορούν να δικαιολογηθουν τα αναγραφόμενα ποσά. Του είπα συνέχισε αλλά με διακριτικότητα. Δεν θέλω να βγει τίποτα προς τα έξω και να μάθουν κάτι οι Ελβετοί».

Σύσκεψη για τη λίστα

«Μέχρι τη στιγμή εκείνη ξέρω ότι η λίστα έχει 2 δις, ότι πολλά δεν δικαιολογούνται, ότι το υλικό είναι κλεμμένο και προσπαθώ να δώ ποιά μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα. Εχουμε συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου στο Νταβός για να κλείσουμε συμφωνία με την Ελβετία.

Εχουμε κάνει και τις σχετικές συννενοήσεις με τον ελβετό ομόλογο. Ενόψει αυτού συγκαλώ την περίφημη σύσκεψη. Μετέχει ο Καπελέρης, ο νομικός σύμβουλος  του υπουργείου κ.Μπάνος, η διευθύντρια του γραφείου κ.  Χατζή και άλλοι.

Επειδή κάποιοι λένε ότι κρατούσα μυστικό τη λίστα και δεν έκανα τίποτα. Σας λέω ότι και στον κ.Νικολούδη και στον κ. Σπινελη είχα πεί για τους προβληματισμούς μου σχετικά με την αξιοποίηση τους. Αλλωστε το καταθέτουν και οι δύο.

Στη συσκεψη αυτή λέω στον κ. Πλασκοβίτη ότι αυτός θα τρέξει το θέμα. Στη σύσκεψη ο πάρεδρος μου λέει ότι επίσημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία για καταλογισμό φόρων και έτσι στο τραπέζι πέφτουν δύο προτάσεις. Να γίνουν ειδικά κλιμάκια που θα ψάξουν τη λιστα η να δοθούν στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.

Εκεί επιφυλάχθηκα πως θα πάμε για το σύνολο της λίστας. Αν θα πάμε σε ειδικά κλιμάκια η στο ΣΔΟΕ. Ομως πιστεύω ότι ο Καπελέρης συνεχίζει αυτό που του έχω πεί. Όσο για τη λίστα Λιχνενστάιν δεν είναι το ίδιο.Η λίστα αυτή έφθασε νόμιμα στη χώρα μας, δεν ήταν προϊόν κλοπής όπως η Φαλτσιανί. Αλλωστε η λίστα Λιχνενστάιν είχε μόνον 17 άτομα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα νομοθετικά βήματα που έγιναν τότε με πρωτοβουλία του για να ενταθούν οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής, όπως ήταν η  ίδρυση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα.

Το «στικάκι» στον Διώτη

Συνεχίζοντας την απολογία του αναφέρει: «Ο Καπελέρης παράλληλα ήταν και στο ΣΔΟΕ. Τότε κάποιος συνάδελφος μου στην κυβέρνηση μου προτείνει τον Διώτη. Εγώ δεν τον ξέρω. Ομως, τότε με δεδομένη την αξία του ως εισαγγελέα,  κρίνω ότι θα μπορούσε να συνδράμει την δύσκολη προςπάθεια. Αναλαμβάνει τον Μάιο και τον ενημερώνω για το τί έχω κάνει με τον Καπελέρη. Πριν φύγω από το υπουργείο του δίνω και το στικάκι.

»Πως δημιουργήθηκε αυτό το στικάκι. Μόλις ο Αγγελόπουλος ο συνεργάτης μου έκανε την έρευνα για τα ονόματα που δώσαμε στον Καπελέρη, έγινε αντιγραφή της λίστας κι εγώ κράτησα έκτοτε το στικάκι. Τότε τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Ηταν κρίσιμα. Η ΄χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Είναι  δύσκολο να πείσω τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Περνώ ωρες στη Βουλη για να τους πείσω ότι τα πράγματα είναι οριακά και δεν υπάρχουν μαγικές λύδεις.

Επίκειται ανασχηματισμός. Εχω ανάμεικτα συναισθήματα. Ξέρω ότι πρέπει να φύγω γιατί έχω πάψει να μπορώ να πείσω το εσωτερικό γιατί έξω μια χαρά τα πήγαινα.

».....Εγινε μια τυπική παράδοση παραλαβή. Μου λένε γιατί να δώσεις το στικάκι στον Διώτη και όχι στον Βενιζέλο. Το έδωσα στον υπηρεσιακά αρμόδιο. Με τον κ. Βενιζέλο είχα να κουβεντιάσω κρίσιμα θέματα που είχαμε τότε ανοικτά με τις διαπραγματεύσεις. Συνεργάτες μου μένουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών και ο Διώτης. Μένουν σχεδόν όλοι».

Δεν έλαβα ποτέ τηλεφώνημα από Βενιζέλο

«Φθάνω τώρα στην πρόσκληση της 6ης Ιουλίου γιατί δεν επικοινωνώ με τον ίδιο. Δεν ήρθε. Την επομένη ανταλλάσουμε τα μηνύματα όπου τον ρωτώ πήρες αυτό που σου έστειλα. Με την έννοια τι έχεις κάνει. Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα. Ποτέ δεν λαμβάνω τηλεφώνημα  από τον κ.Βενιζέλο για να με ρωτήσει κάτι για τη λίστα.

Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το στικάκι, ένα άλλο στικάκι, όπως μάθαμε αργότερα από τον κ. Διώτη. Θα μπορούσε όμως να με πάρει να με ρωτήσει. Συνεχίζω τη δουλειά μου σε άλλο υπουργείο δεν ασχολούμαι με τα δικά του, δεν είναι πρόσφορο άλλωστε να ανακατεύονται άλλοι στα χωράφιά του, ο ίδιος μου ζητά να μην κατέβω στις επικείμενες εκλογές, ο χρόνος περνά και αργότερα αρχίζουν τα δημοσιεύματα. Τη λίστα που έθαψε ο Παπακωνσταντίνου και άλλα παρόμοια.

Αναγκάζομαι να παρέμβω σε τηλεοπτικό δελτίο και να πώ τί έχει γίνει κλεινοντας "ρωτήστε τους επόμενους' Τότε μου τηλεφωνεί ο Διώτης.

Του λέω χαίρομαι που λές ότι στην έχω δώσει. Το παραδέχεται ο Διώτης και μου λέει ότι την έδωσα στον Βενιζέλο.

Τότε αρχίζουν τα δημοσιεύματα με αντικείμενο τί έχει γίνει με τη λίστα. Οτι κάποιος την έχει πειράξει, ότι κάποιος υπουργός είχε συγγενείς στη λίστα και φθάνουμε στην Επιτροπή στη Βουλή. Ο λαικισμός ξεπερνά κάθε όριο. 'Οι υπουργοί του μνημονίου που κόβουν μισθούς και λοιπά'. Είμαστε στο στόχαστρο εγώ και ο Βενιζέλος».

Το αίτημα για νέα λίστα

«Μόλις κορυφώνεται η κουβέντα ότι η λίστα έχει πειραχθεί,εγώ λέω, ζητήστε καινούρια από τη Γαλλία. Ο Στουρνάρας πράγματι το ζητάει και φθάνει η καινούργια λίστα.

Δεχομαι τότε τηλεφώνημα από δημοσιογράφο που μου λέει 'από τη σύγκριση της καινούργιας λίστας με την παλιά βρέθηκε ότι λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου'. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχα μιλήσει με τους συγγενείς μου δεν είχαμε τέτοιες σχέσεις».

Στημένη ιστορία

Στην απολογία του ο πρώην Υπουργός κάνει λόγο για στημένη ιστορία.

«Σκέφτομαι ποιός μου έχει στήσει αυτή την ιστορία. Τηλεφωνώ στην εξαδέλφη μου και τη ρωτάω για τους λογαριασμούς στη λίστα. Η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω με την εξαφέλφη μου για αυτό το θέμα

Βρίσκομαι στο εξωτερικό και αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ο υπ' αριθμόν ένας καταζητούμενος στη χώρα. Ολοι μιλούν οτι θα διαφύγω ότι θα εξαφανιστώ από την χώρα. Περνώ τις χειρότερες, τις πλέον εφιαλτικές ημέρες της ζωής μου. Εκείνο που βολεύει αντιλαμβάνομαι,  είναι να πάει όλη η ιστορία επάνω μου και έτσι έγινε».

Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά

«Έκτοτε καταδικάζομαι κάθε μέρα. Καταδικάζομαι σκληρά χωρίς κανένα κόμμα να με υποστηρίζει Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε υποθέσεις διαθφοράς πήγαινε στη Βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους. Και έχω και μια αντιπολίτευση που είναι ευτυχής που βρέθηκε ο υπουργός του μνημονίου στο εδώλιο. Αυτόν που μαγείρεψε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όσα λέγονται από συνεργάτες μου δεν ακούγονται. Στην προκαταρκτική ξεφτυλίζονταιι συνεργάτες μου, ακολουθείται μια διαδικασία που δεν τιμά τις κοινοβουλευτικές μας δομές. Οι έλεγχοι στους συγγενείς μου είναι άλλη μία αθλιότητα.

Οι συγγενείς μου διαδύρονται απολύτως. Οι ίδιοι επέλεξαν να μην έχουν σχέση με τα κοινά αλλά διασύρονται με τρομερό τρόπο. Φθάνουμε στο τέλος της προανακριτικής της Βουλής η κατηγορία για τη νόθευση περνά μόλις με 166 ψήφους. Ενώ το κλίμα σε βάρος μου είναι ζοφερό....

Δεν έχω κάνει καμία νόθευση, δεν έχω πειράξει τίποτα. Είναι μία ιστορία στημένη σε βάρος μου. Δε θα μπορούσα να διαννοηθώ να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα με τον τρόπο που είχα στη διάθεσή μου.....

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη. Στα δικά σας χέρια».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια