default-image

Εκλογές ή δημοψήφισμα ως απάντηση στους εκβιασμούς

Ελλάδα
Εκλογές ή δημοψήφισμα ως απάντηση στους εκβιασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα τόσο εύκολα και έχει μελετήσει διάφορους τρόπους αντίδρασης εφόσον οι "εταίροι" συνεχίσουν την εκβιαστική πολιτική τους με μοχλό την ΕΚΤ.

Αυτό φαίνετια μέσα από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε ιταλική εφημερίδα, όπου με σαφήνεια τονίζει ότι εφόσον η Ευρώπη συνεχίσει την ίδια τακτική, η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει στις κάλπες για εκλογές ή δημοψήφισμα, προκειμένου να έχει την λαϊκή ετυμηγορία για οποιαδήποτε πολιτική θελήσει να ακολουθήσει.

«Η ΕΚΤ το 2012 σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση άνοιξε τα ταμεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere dela Serra.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης ότι «αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα» και προσθέτει ότι «αλλά όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα».

Ερωτώμενος για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βαρουφάκης τις χαρακτήρισε τυπικές τονίζοντας ότι «η ΕΚΤ, αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα -χθες και όχι αύριο». Η ΕΚΤ το 2012, σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε πως: «Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων -για τα υπόλοιπα θα δούμε».

"Δεν είπε για το ευρώ"

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκηες έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για το ευρώ και κάνουν λόγο για προσθήκη διευκρινίσεων από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera (όπου μίλησε ο κ. Βαρουφάκης) που αλλάζουν εντελώς το νόημα της απάντησης που έδωσε.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι' αυτό και υπάρχει σε παρένθεση», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν.Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», προσθέτουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News