Ελλάδα

"Ο Χαρδούβελης έβγαλε χρήματα έξω"- Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για τα χρήματα που έβγαιναν στο εξωτερικό πυροδοτεί δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Real News, ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20 Ιανουαρίου 2015 ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά Γκ. Χαρδούβελη.

«Πλήρως φορολογημένα και δηλωμένα στο "πόθεν έσχες" του 2014 είναι τα επίμαχα ποσά», απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά από δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποιεί η Real Νews, ο Π. Νικολούδης, νυν υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αναφέρει για τον Γκ. Χαρδούβελη, ότι:

- Το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

- Το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και το Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

«Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γκίκας Χαρδούβελης, με αφορμή το δημοσίευμα.

«Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση "πόθεν έσχες" του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών», προσθέτει ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος στη δήλωση του επισημαίνει ότι «τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες».

Τέλος αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές, βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

«Έπιασαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τη Ν.Δ. με τη γίδα στην πλάτη και αυτοί προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Το μείζον ζήτημα που προκύπτει με τον κ. Χαρδούβελη δεν είναι ότι έβγαλε απλώς χρήματα στο εξωτερικό. Είναι ότι προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των ποσών στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και των ποσών που δήλωσε στην εφορία το 2011, ενώ στο διάστημα 5 Μαΐου 2012 και 14 Ιουνίου 2012 πραγματοποίησε 56 μεταφορές κεφαλαίων, ποσών κάτω των 10.000 ευρώ για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος!

Αυτά τα έπραξε ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή καλούσε μαζί με τον κ. Σαμαρά τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω θυσίες. Μάλλον έχουν πολλά να μάθουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά».

«Πάγια θέση της Ν.Δ. σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης θα δώσει εξηγήσεις.

«Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως τους κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, οι οποίοι έχουν επενδύσει, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan - που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί "γύπες" της αγοράς -  έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

Σημείωσε επίσης ότι καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κυρία Ν. Βαλαβάνη, για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία, σημείωσε, ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Σχόλια