Ελλάδα

Απορρίφθηκε αίτημα για κατάθεση Βενιζέλου στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Απορρίφθηκε η πρόταση για κατάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου και του υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΔΟΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη δίκη του πρώην υπουργού Γιωργου Παπακωνσταντίνου.

Την πρόταση είχε καταθέσει η Εισαγγελέας της έδρας κ. Ξένη Δημητρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, περί μη κλήτευσης επίμαχων μαρτύρων, δεν είναι ανέκκλητη, δηλαδή, μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το kathimerini.gr κατέθεσε η γραμματέας του κ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, η οποία αναφέρθηκε στους χειρισμούς για την λίστα Λαγκάρντ επί των ημερών του προϊσταμένου της στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Μπέλμπα πάντως ξεκαθάρισε ότι το πολυσυζητημένο usb με τα αρχεία της λίστας δεν το κράτησε καθόλου ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν γνωρίζω αν ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, ούτε αν του παρέδωσε το usb. Μέσα Αυγούστου του 2011 υπήρξε συνάντηση Βενιζέλου - Διώτη στο υπουργείο Οικονομικών και του έδωσε το usb, μαζί με 5-6 εκτυπωμένες σελίδες. Ο κ. Βενιζέλος μου το έδωσε αμέσως να το κρατήσω. Δεν το άνοιξα εκείνη τη στιγμή. Δεν μου είπε κάτι. Δεν έδωσα σημασία τι περιείχαν στα φύλλα», ανέφερε η κ. Μπέλμπα.

Πρόεδρος:  Ηταν ένα ενιαίο κείμενο; Μυθιστόρημα; Τι ήταν;

Μάρτυρας:  Κάποιες καρτέλες. Δεν τα είδα λεπτομερώς.

Πρόεδρος: Δεν έχετε καθόλου περιέργεια;

Μάρτυρας: Ηταν πολύ πιεσμένος ο χρόνος μου. Δεν ανέλυα τα πάντα. Το έβαλα σε ένα κουτί ασφαλές, που κρατάω τέτοια αρχεία. Το κλείδωσα στο ντουλάπι μου. Όταν έφυγε ο κ. Βενιζέλος από το υπουργείο, τον Μάρτιο του 2012, το πήρα μαζί μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Πρόεδρος: Και το πήρε μαζί του το usb; Είναι μυστήριο πάντως αυτό, και ο χειρισμός από τον κ. Βενιζέλο.

H κ. Μπέλμπα συνέχισε λέγοντας ότι τον Οκτώβριο του 2012, επιστρέφοντας από ταξίδι στις Βρυξέλλες, της είπε: «Θυμάσαι ένα usb που μας είχε δώσει ο Διώτης;», ζητώντας της να το αναζητήσει.

«Εψαξα το κουτί, αναφέρει, και βρήκα το usb ανάμεσα σε άλλα τρία νομίζω. Για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό, το έβαλα στον υπολογιστή μου και άνοιξα μηχανικά ένα αρχείο. Δεν έκανα καμία ενέργεια για να δω πόσα αρχεία συνολικά είναι. Ο κ. Βενιζέλος μου είπε "κράτησε το και θα σου πω"».

«Την επομένη (2/10/20102) του το έδωσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το έβαλε σε φάκελο και το έστειλε στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε η μάρτυρας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος δεν το κράτησε καθόλου στην κατοχή του.

Μάρτυρας: Το username μου είναι «ΣΟΦΙΑ»

Πρόεδρος: Εσείς λοιπόν είσαστε η ΣΟΦΙΑ;

Μάρτυρας: Εγώ είμαι… Το password το ήξερα μόνο εγώ, κανένας συνεργάτης μου στο γραφείο. Το στικάκι το άνοιξα και μία δεύτερη φορά. Στις 2/10/2012 λίγο πριν το παραδώσω στον κ.Βενιζέλο και επιβεβαίωσα ότι είναι αυτό. Επρεπε να το ξαναδώ ότι είναι αυτό. Στο γραφείο του υπουργού υπήρχε υπολογιστής. Ηταν πάντα κλειστός. Δεν τον χρησιμοποιούσε κανένας.

Εισαγγ. Δημητρίου: Γιατί το πήρατε στο ΠΑΣΟΚ; Τι δουλειά είχε σε ένα κομματικό συρτάρι εφόσον ανήκε και αφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών;

Μάρτυρας: Τότε δεν ήξερα τι ήταν. Το κουτί περιείχε δικά μας πράγματα. Συνεντευξεις, εκπομπές…

Εισαγγελέας: Εσείς επιλέξατε να το βάλετε εκεί. Δεν σας είπε ο υπουργός να το βάλετε με τις εκπομπές.

Υπεράσπιση (Κουρελέας): Τι ψάχνατε όταν ανοίξατε το usb;

Μάρτυρας: Μία τραπεζική καρτέλα ή κάτι τέτοιο. Ειχε γίνει τόσος θόρυβος. Δεν μου είχε πει ο κ. Βενιέλος τι είχε μέσα.

Κουρελέας:  Πώς ξέρατε ότι έπρεπε να ψάξετε τραπεζικές καρτέλες;

Μάρτυρας: Είχα βάλει ένα κριτήριο. Μου έμοιαζε ότι είναι σχετικό.

Επίσης εξετάστηκε και ο γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου κ. Λουκάς Τσούκαλης:

«Το συγκεκριμένο θέμα το συζήτησα με τον κ. Παπακωνσταντίνου πριν από περίπου 2 χρόνια. Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σχέση με αυτά που κατηγορείται. Είναι ευφυής. Θεώρησα αδιανόητο να έχει διαπράξει τα αδικήματα. Δεν συνάδει με το χαρακτήρα του», τόνισε ο κ. Τσούκαλης και πρόσθεσε:

«Η εποχή του στο υπουργείο ήταν ένα κολαστήριο. Η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Δεν ήταν παραδοσιακός υπουργός, δεν ενδιαφερόταν για την καριέρα του να σκέφτεται τι θα κάνει για να ξαναεκλεγεί την επόμενη φορά Κύριο μέλημα του ήταν το έργο του. Για ένα πράγμα που ήταν υπερήφανος ήταν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ως όπλο για την φοροδιαφυγή».

Πρόεδρος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχθηκε να επιλέξει το ΣΔΟΕ ή ειδικό κλιμάκιο για τον έλεγχο. Όμως, δεν έκανε την επιλογή. Δεν είπε «ΣΔΟΕ προχώρα» «Διαλύστε τους». Συμβιβάζεται αυτό έναντι της άκαμπτης στάσης του, όπως λετε, για τη φοροδιαφυγή;

Μάρτυρας: Για την καταπολέμηση χρειάζονται πολιτική βούληση και μηχανισμοί. Δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο

Πρόεδρος: Με το επιχείρημα «δεν υπάρχει προσωπικό», δεν ξεκινάς ποτέ. Σας ερωτώ αν είναι αντίφαση: Είναι ο πρώτος πολέμιος της φοροδιαφυγής, αλλά δεν δίνει ποτέ εντολή. Δεν αντιφάσκουν αυτά μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Υποψιάζομαι υπάρχει εξήγηση. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι ανέβαλε εσκεμμένα.

Πρόεδρος:  Μπορεί να απειλήθηκε από κάποιους…

Μάρτυρας:  Ήταν διατεθειμένος να κάνει πολλούς εχθρούς…

Πρόεδρος: Και προφανώς τους έκανε.

«Η Ελένη Παπακωνσταντινου ήταν γραμματέας στο Ιδρυμα Ευρωπαικης και Εξωτερικής Πολιτικής, συνεχίζει ο κ. Τσούκαλης.

«Υπέβαλε παραίτηση αλλά δεν την δεχθήκαμε. Θεωρήσαμε ότι κάποιος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι σχέσεις του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι περιορισμένες. Κι εκείνη δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε σχέση μαζί του».

Αντεισαγγελέας Μπόμπολης: Επειδή είπατε ότι είναι ευφυής: εσείς τι θα παραδίδατε usb ή cd;

Μάρτυρας:  Ένας ευφυής άνθρωπος το τελευταίο πράγμα που θα έκανε είναι να βγάλει 3 ονόματα και να δώσει τα άλλα. Αυτό δεν είναι ευφυές. Εχει περάσει από πολλά χέρια το cd. Εχει κάνει κύκλους. Ο Γ. Παπακωνστανίνου είχε πολλούς εχθρούς. Δεν θα ήταν απίθανο να το έκανε κάποιος άλλος.

Μπόμπολης: Ποιον φοβάται ο τσάρος της οικονομίας; Οποιος φοβάται παραιτείται.

Μάρτυρας: Δεν είπα ότι φοβάται.

Μπόμπολης: Μας έχουν βάλει οι Ευρωπαίοι το μαχαίρι στο λαιμό ότι δεν κάνουμε τίποτα με φοροδιαφυγή. Δεν έχει κάνει κύκλους το cd. Χάθηκε. Τα usb εκαναν κύκλους.

Συνήγορος Τ. Βασιλόπουλος: Στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένο εκδότη εκείνον με τα 5 εκατ.;

Μάρτυρας: Ξέρω γενικώς ότι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος

Βασιλόπουλος: Ποιος ξέθαψε τη λίστα ποιο έντυπο; Θα δείξουμε τα δημοσιεύματα στο δικαστήριο.

Μάρτυρας: Εσείς τα λέτε αυτά.

Σχόλια