Ελλάδα

Αποχωρεί από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

Τη διεξαγωγή συνεδρίου το Μάιο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, αλλά και την εκλογή νέας ηγεσίας εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βούλησή του να αποχωρήσει από το κόμμα.

Ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό για τη ΔΗΜΑΡ και πως δημιούργησε απογοήτευση και πλέον είναι οριακή η κατάσταση για τη βιωσιμότητα του κόμματος.

«Οι βασικές ιδέες της Δημοκρατικής Αριστεράς», είπε, «όπως διατυπώθηκαν στην ιδρυτική διακήρυξη "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός-Αριστερός Ευρωπαϊσμός - Μεταρρυθμιστική Στρατηγική - Οικολογική Εγρήγορση", παραμένουν αναγκαίες για την προοδευτική κοινωνική εξέλιξη».

«Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογική μας καθίζηση ήταν ότι η πλειονότητα των πολιτών εκτίμησε ως ανεπιτυχή τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, νιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δε θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου».

Αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους ο κ. Κουβέλης την εκτίμησε ως θετική αλλά πρόσθεσε είναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη λύση για τη χώρα χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Παραίτηση γραμματέα Κ.Ε.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής υπέβαλε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδίδοντας την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στο ότι παρέμενε αρχηγικό κόμμα και κυρίως γιατί τα ηγετικά της στελέχη είχαν και έχουν ακόμη προσωπικές στρατηγικές.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις από εδώ και στο εξής, η μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που ασκεί σήμερα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να βρω το λόγο συνέχισης ύπαρξης του κόμματος. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό θεωρώ ως πιο πιθανόν να συμβεί.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση, στο μέλλον, της ρήξης, εξόδου από ευρώ και μίας νέας εθνολαϊκής συμμαχίας. Τότε θεωρητικά θα είχε νόημα η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δε θα στραφεί στη ΔΗΜΑΡ καθώς έχει απαξιωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σχόλια