Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Χωρίς δόσεις στα 751 ο κατώτατος μισθός

Στα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εστίασαν στην πρώτη συνάντησή τους η διοίκηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη. Για «δημιουργική ασάφεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατόπιν της συνάντησης αφού ο υπουργός επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Η ΓΣΕΕ πάντως από την πλευρά της ζητά άμεση και εφάπαξ -όχι σταδιακή- επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ.Στο μεταξύ η τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) λήγει -δεδομένης της τρίμηνης μετενέργειας- στις 31 Μαρτίου και η ΓΣΕΕ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση στους εργοδότες, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ως προς τι μπορεί να πετύχει, αν δεν αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, όπως γράφει το in.grΔεδομένης μάλιστα της λήξης της ΕΓΣΣΕ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση με τον υπουργό στην άμεση ανάγκη επέκτασης της μετενέργειας.Χαρακτηριστική η απάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλου, σε ερώτηση σχετική με την ΕΓΣΣΕ και τη λήξη της: «Εμείς έτσι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να υπογράψουμε Ε.Γ.Σ.Σ.Ε με αυξήσεις, είναι εντελώς απαγορευτικό.» » Ζητήσαμε λοιπόν και τη νομοθετική παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό και την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης, τον προηγούμενο κατώτερο μισθό, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πρέπει να είναι ελεύθερες, το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων.»» Μίλησα για δημιουργική ασάφεια γιατί δεν μας έδωσε ο υπουργός σαφές χρονοδιάγραμμα παρά γενικούς στόχους, γιατί όλα είναι συνάρτηση και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με τους δανειστές. Εμείς εξακολουθούμε και εμμένουμε στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει και τις οποίες έχουμε στείλει και στους εργοδότες».Στη διευκρινιστική ερώτηση ότι επομένως η ΓΣΕΕ δεν θα επικαιροποιήσει την πρόσκληση στους εργοδότες μέχρι να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Εμείς έχουμε κάνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση γιατί η παλιά εξέπνευσε στις 31/12.2014. Λειτουργεί τώρα η κουτσουρεμένη μετενέργεια σε εφαρμογή των μνημονίων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή εκπνέει όμως 31 Μάρτη. Και αυτό είπαμε στον υπουργό ότι μέχρι 31 Μάρτη πρέπει να έχει γίνει και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση του πλαισίου ρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων».Σκουρλέτης: Χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έγινε μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση. Επανέλαβε ότι η πολιτική στόχευση και η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ως προς την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την παρέμβαση με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Ως προς το αντικείμενο της συζήτησης το υπουργείο αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ έθεσε υπόψη του υπουργού Εργασίας ένα πλήθος θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και αποτελούν αντικείμενο της δράσης της.
 

Έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στην ανάγκη άμεσης επέκτασης της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου 2015, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παναγόπουλος: Καλές οι προθέσεις αλλά περιμένουμε πράξεις

«Είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας όπου ετέθησαν αρκετά ζητήματα αλλά προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα επείγοντα που είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως μέσω αυτού, του κατώτερου μισθού που όπως γνωρίζετε με βίαιο και νομοθετικό τρόπο είχε μειωθεί.» δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

«Ο υπουργός μας έδωσε ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων στα πλαίσια μιας δημιουργικής ασάφειας, όπως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές. Περιμένουμε στο προσεχές διάστημα ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επανασυστήσουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως στην κατεύθυνση αυτή περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού ώστε το σημείο εκκίνησης συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες να είναι από κει, που με βίαιο τρόπο οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κατέρριψαν.»

»Αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει και σήμερα η δήλωση που είχα κάνει και μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι τα πάντα θα κριθούν πλέον στο πεδίο της υλοποίησης.»

» Οι προθέσεις είναι καλές αλλά βεβαίως η υλοποίηση είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε το τελικό μπράβο» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σχόλια