default-image

"Με ανάπτυξη θα πληρωθούν οι πιστωτές"

Ελλάδα
"Με ανάπτυξη θα πληρωθούν οι πιστωτές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο "Βloomberg", ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αναφέρει την εκτίμηση του, ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η χώρα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, είπε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπολογίζει στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, ενώ -όπως αναφέρει- η φυγή κεφαλαίων λόγω του φόβου που προκλήθηκε με αφορμή τις εκλογές, αναστρέφεται.

Αναφέρει πως η κυβέρνηση υπολογίζει και στην επιστροφή περίπου 2 δισ. από την ΕΚΤ -πρόκειται για κέρδη της Ελλάδας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.

"Αυτά τα χρήματα μπορεί να τα πάρει το ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή. Σας δίνω παραδείγματα, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αυτά τα χρήματα μας τα χρωστάνε, είναι δικά μας χρήματα" αναφέρει.

Ενδεικτικό της ασφυξίας που αντιμετώπισε η κυβέρνηση είναι ότι πάνω από 20 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου. Από αυτά, 700 εκατομμύρια επέστρεψαν την ημέρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

"Αυτή τη στιγμή έρχονται κεφάλαια στις τράπεζες" δηλώνει και προσθέτει: "Είναι θέμα κατεύθυνσης. Από τη στιγμή που θα γυρίσει η τάση, ελπίζεις".

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Ως προς το αίτημα για επιστροφή των κερδών στην Ελλάδα, το άρθρο αναφέρει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την Τετάρτη πως δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ να επιστρέψει τα κέρδη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

"Τα χρήματα είναι έτοιμα να δοθούν στην Ελλάδα, όταν εκείνη συμμορφωθεί με το πρόγραμμα, είναι μία δέσμευση των κρατών - μελών όχι της ΕΚΤ", προστίθεται.

"Είμαι βέβαιος πως δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας, γιατί παλέψαμε σκληρά με πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας και τους θεσμούς για να φτάσουμε εδώ" τονίζει.

"Μου φαίνεται δύσκολο να πιστέψω πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσει να παραπαίουμε για ένα σχετικά μικρό πρόβλημα", αναφέρει.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως η συμφωνία ενίσχυσε το Χρηματιστήριο και μείωσε το κόστος δανεισμού. Το σπρεντ στο δεκαετές ομόλογο βρέθηκε στο 8,86%.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε, αν αυτή ήταν η σωστή "αξιολόγηση" του ελληνικού ρίσκου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Πιθανόν. Για την ώρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο".

"Όταν υπάρξει ανακοίνωση μίας λογικής συμφωνίας για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση χρέους θα δείτε πως αυτά τα σπρεντ θα βρεθούν στο 1%", είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. "Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο", είπε.

Αναφερόμενος στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε: "Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι".

Τέλος, πρόσθεσε: "Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News