Ελλάδα

Πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων κατέθεσε το ΚΚΕ

Τo 'πε και τo 'κανε το ΚΚΕ, που κατέθεσε την πρότασή του για κατάργηση των μνημονίων και περιμένει τώρα να δει πώς θα την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε παράταση του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη αντίστοιχη πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ το 2012 την είχαν υπερψηφίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «το ΚΚΕ, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, για μια ακόμη φορά καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εν συνεχεία. Με την ίδια πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων».

Όλα αυτά τα μέτρα, αναφέρει επίσης το ΚΚΕ, «εκπορεύονται από την στρατηγική της Ε.Ε., τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα. Επομένως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο».

Για το ζήτημα των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, στοχεύει «στην επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ουσιαστική αύξηση τού απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού. Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ τον μήνα. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στο επίπεδο του 2009. Να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους και η εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Στην πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ. Στην κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις. Στην κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων. Στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και στην ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους. Επίσης, στόχος της πάλης του ΚΚΕ θα είναι η άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία. Η αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ τον μήνα. Η κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας».

Στον τομέα της φορολογίας, το ΚΚΕ ζητάει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι στα 40.000 ευρώ τον χρόνο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία. Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης στα αγροτικά εφόδια. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη και κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές.

Για την προστασία των ανέργων, το ΚΚΕ παλεύει, μεταξύ άλλων, για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, την κατάργηση των νόμων που μειώνουν το επίδομα ανεργίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ τον μήνα.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζεται η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών τους που λεηλατήθηκαν.

Για την υγεία και την πρόνοια, βασική πολιτική πρέπει να είναι δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας για όλους, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας, αποζημίωση στο 100% όλων των φαρμάκων και εμβολίων.

Στο τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ ζητάει επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έναρξη κατασκευαστικού προγράμματος.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την πρόταση νόμου εδώ

Σχόλια