Ελλάδα

"Οχι" στις ιδιωτικοποιήσεις από τον Π.Λαφαζάνη

Στα... κάγκελα βγήκε ο υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που απέρριψε τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με το e-mail Βαφουφάκη.

''Στον τομέα της ενέργειας δεν θα προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε στη ΔΕΗ ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Παραμένει στο ακέραιο ότι έχω πει. Το ίδιο ισχύει για το Ελληνικό'' ήταν η δήλωση Λαφαζάνη στα ΝΕΑ.

''Στον τομέα της ενέργειας δεν θα προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε στη ΔΕΗ ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Παραμένει στο ακέραιο ότι έχω πει. Το ίδιο ισχύει για το Ελληνικό''

Η δημόσια διαφωνία του Λαφαζάνη ήταν από πολλούς αναμενόμενη, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας που έστειλε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσω του Βαρουφάκη η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως δεν θα καταργήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και πως θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο, στις περιπτώσεις που ο διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί. Για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, στη λίστα αναφέρεται η επανεξέταση με στόχο τη βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Προσέξτε τώρα πόσο δομική είναι η διαφοροποίηση Λαφαζάνη.

Πρώτο και κορυφαίο παράδειγμα είναι το Ελληνικό. Εδώ μιλάμε για μία ιδιωτικοποίηση που ουσιαστικά έχει τελειώσει και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τη Βουλή.

Όμως σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ ενώ στην μόνη ιδιωτικοποίηση που έχει η κυβέρνηση περιθώρια κάποιων ελιγμών είναι στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ, για την οποία δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα συνυπάρξουν Λαφαζάνης και Βαρουφάκης, αλλά και ποιοί άλλοι από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν στο αντάρτικο;

Σχόλια