default-image

Η κυβέρνηση κατέθεσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ελλάδα
Η κυβέρνηση κατέθεσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάλθηκε στους τρεις "θεσμούς" η λίστα λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με tweet από τους δύο εκπροσώπους της Κομισιόν - τη Μίνα Αντρέεβα και τον Μαργαρίτη Σχοινά - η επιτροπή έλαβε «εγκαίρως» τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης

Η πρώτη αντίδραση που καταγράφηκε από την Κομισιόν ήταν θετική, καθώς ανώνυμη πηγή από την Επιτροπή χαρακτήρισε "επαρκή" τη λίστα και "καλό σημείο εκκίνησης για την συζήτηση", ωστόσο η λίστα θα πρέπει να εγκριθεί και από το Βερολίνο, απ' όπου εκφράζονται και οι περισσότερες αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από πηγές του Μαξίμου, στην λίστα περιλαμβάνονται ο «πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης», που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μεγάλο μέρος του «δεύτερου πυλώνα», που αφορά την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, και τμήμα του τρίτου, που αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο στις 11 το πρωί, ενώ επίσης θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητηθεί η συμφωνία της Παρασκευής. Επίσης, μέσα στο ερχόμενο σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής, προσέθεταν κύκλοι του Μαξίμου.

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όμως και όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

Οι προγραμματικοί πυλώνες της ΔΕΘ

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του προγράμματος που είχε παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν: 1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 2. Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 3. Εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας. 4. Θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικής μέσα μεταφοράς. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία: Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. "Νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού. Επαναφορά κατώτατου μισθού.

Ο τρίτος πυλώνας προβλέπει τα παρακάτω: Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Ο τέταρτος πυλώνας απαρτίζεται από τα εξής: Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους. Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

Σήμερα το απόγευμα η λίστα θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup άμεσα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News