Ελλάδα

Κατάλογο με μέτρα ως τη Δευτέρα ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Για πρώτο βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ευρωοργάνου στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος στήριξης.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ευτυχής γιατί η δουλειά, όπως είπε, έχει πετύχει αποτελέσματα και ότι κατέληξαν σε ένα κείμενο συμφωνία. «Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται», ανέφερε.

Στο κείμενο προβλέπεται τέσσερις μήνες παράταση, ενώ η αρχική αίτηση ήταν για έξι μήνες, ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. «Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και σήμερα και κάναμε ένα σημαντικό νήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος», είπε.

Όσον αφορά στη συμφωνία, όπως είπε, θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα, ενώ οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης.

«Ο σκοπός του αιτήματος της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση, εμείς θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και αυτή η ευελιξία θα διευθετηθεί με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Η συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα όλα αυτά θα πρέπει να έχουν την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup», είπε, επίσης, ο κ. Ντάισελμπλούμ.

Για το αίτημα για παράταση, ανέφερε, όπως είχαμε πει απαιτεί και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Οι αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές τους».

Στη συνέντευξη, σύμφωνα με το ethnos.gr, μίλησε ακόμη και για το πλεόνασμα, για το οποίο είπε ότι θα καθοριστεί με βάση τις κανονικές συνθήκες. «Θα παρουσιάσουμε έναν κατάλογο των πρώτων μεταρρυθμίσεων, των πρώτων μέτρων που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα», ανέφερε.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές τους. Θα υπάρξει κατάλογος με τα πρώτα μέτρα που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα», τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για μία ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, έκανε λόγο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμπάρασμα τη Δευτέρα, το λόγο θα έχουν τα κράτη - μέλη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό» είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι τα βήματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά πρέπει να γίνουν, και πως οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές φορολογικές Αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.

(Βίντεο πηγή: naftemporiki.gr)

Σχόλια