Ελλάδα

Ζητά την αποζημίωση των πλημμυροπαθών του Έβρου

Την αποζημίωση των πλημμυροπαθών στον Έβρο ζητά με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής και gραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ζητά επίσης μέτρααντιπλημμυρικής προστασίας και την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή παράλληλα με τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας προς αποφυγή αντίστοιχων πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρει: «Τις τελευταίες μέρες ο ποταμός Έβρος πλημμύρησε για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα, παραπάνω από 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρήσουν και να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες. Επίσης σημαντικές καταστροφές έγιναν στις αγροτικές υποδομές του νομού και στο ζωικό κεφάλαιο.

Έχοντας υπόψη ότι ο ποταμός Έβρος διαπερνά δύο κράτη-μέλη την Ελλάδα, και τη Βουλγαρία, και μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, την Τουρκία, καθώς και το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους πρόκλησης των πλημμυρών αυτών είναι η κακή διαχείριση που γίνεται κυρίως από τη Βουλγαρία.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση διαμόρφωση από τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη ενός πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πεδινά που υπάρχουν οικισμοί  που μπορεί να κινδυνέψουν;

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία οι οποίες έχουν έρθει σε τέλμα ουσιαστικά από το 2011;

-Προτίθεται να λάβει μέτρα για την εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με όργανα εγκατεστημένα και στις τρεις χώρες για την προστασία των πολιτών των χωρών αυτών και τη λήψη πληροφοριών που θα διανέμεται σε όλους τους ενδαφερόμενους φορείς;».

Σχόλια