Ελλάδα

Με την πρώτη και με 238 ψήφους

Aπό την πρώτη ψηφοφορία και με 238 ψήφους αναμένεται να εκλεγεί αύριο, το βράδυ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζεται μόνο 180 ψήφοι για να εκλεγεί ΠτΔ.

Τον Π. Παυλόπουλο θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου, οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 76 της ΝΔ και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ θα θα καταψηφίσουν οι 19 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι βουλευτές του Ποταμιού που είναι 19 και οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον επίσης συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, που το πιο πιθανό είναι ότι θα λάβει μόλις 32 ψήφους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από την άλλη, θα δηλώσουν «παρών».

Η ονομαστική ψηφοφορία θα θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. Σύμφωνα  με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφρία, η Πρόεδρος της Βουλήςς Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τα μέλη της Βουλής, θα μεταβεί, όπου υποδείξει ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, δηλαδή την αμέσως επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Σχόλια