default-image

Aίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα την Τετάρτη

Ελλάδα
Aίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα την Τετάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αύριο αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή. Οι συζητήσεις συνεχίζονται πυρετωδώς μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των συμμετεχόντων θεσμών.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρα.

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσε χθες στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρονται στα ακόλουθα σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.

-Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

-Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

-Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

Αντιθέτως, τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ελληνική κυβέρνηση βάση συζήτησης στο Eurogroup είναι τα εξής:

-Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

-Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News