default-image

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, τελεσίγραφο στην Έλλάδα

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, τελεσίγραφο στην Έλλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρή διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της επήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει κείμενο που παρουσιάστηκε ως προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο, ζητούσε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Στη συνεδρίαση που κράτησε λιγότερο από τέσσερις ώρες, λίγο πριν από τις 8 μ.μ. αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα τελείωσε».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» λέει ο Βαρουφάκης, που απέρριψε το κείμενο που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ενώ η Αθήνα καταγγέλει τους Ευρωπαίους για υπαναχώρηση από τη συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωζώνη απαιτεί πλέον από την Ελλάδα αίτημα για παράταση του προγράμματος και τήρηση των δεσμεύσεων. Οι δανειστές ουσιαστικά έδωσαν τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Ελλάδα (μέχρι την Παρασκευή) προκειμένου να καταθέσει αίτημα ώστε να γίνει έναν νέο Eurogroup που θα λάβει αποφάσεις.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε μεταξύ άλλων:

"Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας στην ελληνική Κυβέρνηση και ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος".

Eντωμεταξύ, νωρίτερα, ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει: "Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Σε non paper που διακινείται από την κυβέρνηση για την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται:

"Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση".

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύητερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές».

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».

Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται σαφώς χαμηλά, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup που συζήτησε το ελληνικό ζήτημα.

Με τις εκατέρωθεν "κόκκινες γραμμές" να εμποδίζουν την εξεύρεση συναινετικής λύσης, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, την ώρα που απομακρύνται σταθερά το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών που συζήτησαν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν επαρκή πρόοδο, καθώς υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" κι από τις δύο πλευρές, από τις οποίες ούτε οι Ευρωπαίοι αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Με αυτό το δεδομένο και παρά τη νέα προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού στην οποία θα προχωρήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (μετά από σχετική τηλεφωνική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα) φαίνεται μάλλον απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μάλιστα, και οι δύο πλευρές θεωρούν πως το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και νέα έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Oι πιστωτές συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση για αποδοχή του υφιστάμενου προγράμματος, ωστόσο η Αθήνα τονίζει ότι «δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού» και επικαλείται τις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, «καθώς ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του».

«Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα. Εκτός από χρόνο, χρειάζονται και χρήματα», δήλωσε πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί απλώς να αναμένει ότι θα λάβει έξι μήνες χρονικό περιθώριο προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς χρόνο, όπως υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση, αλλά και χρήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Απέκλεισε κούρεμα χρέους και πρόσθεσε ότι ναι μεν μπορούν να συζητηθούν μικρές αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον.

«Ένα σημείο που υποτιμούν άπαντες, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτημα και αυτό το αίτημα δεν έχει πέσει ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο Χ. Σέλινγκ.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έφτασε στο Eurogroup των Βρυξελλών, ωστόσο οι δηλώσεις του δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την Ελλάδα λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση.

Δηλώσεις Σόιμπλε (στα Γερμανικά)

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας στα ΜΜΕ έξω από το Eurogroup είπε «Από όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Οσο η ελληνική kυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποιες επιλογές. To ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Η απόφαση είναι της Ελλάδας».

Δείτε τις αφίξεις και το ρεπορτάζ έξω από την αίθουσα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News