Ελλάδα

Στ. Θεοδωράκης:" Η στροφή στον ρεαλισμό"

Γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του για τη "Real news": Παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες την κορύφωση των διαπραγματευτικών κινήσεων της κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι σκέψεις όλων είναι με τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας, ελπίζοντας να πετύχει το καλύτερο για τον Ελληνικό λαό.

Η πληροφόρηση βέβαια που έχει η κοινωνία είναι αποσπασματική, αλλά και πολλές φορές αντιφατική. Αυτό επιτείνει τη σύγχυση αλλά και την αγωνία του κόσμου και φυσικά δεν βοηθά τον κοινό στόχο. Με όσα μπορούμε να καταλάβουμε από τα στοιχεία που διαρρέουν:

  • Η κυβέρνηση ή, για να είμαι πιο συγκεκριμένος, οι υπουργοί της διαπραγμάτευσης και ο κ. Τσίπρας έκαναν μερικά ακόμη βήματα προς την πραγματικότητα.
  • Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δέχτηκε στην πράξη την παράταση του προγράμματος, ώστε να υπάρχει νομικό υπόβαθρο για νέα συμφωνία.
  • Οι εταίροι μας αποδέχονται πως το νέο πρόγραμμα θα διαφέρει ουσιωδώς από το υπάρχον, με λίγα σχετικά προαπαιτούμενα και δεν θα καθυστερήσει η παροχή βοήθειας.
  • Υπήρξε αποδοχή πως τεχνικά κλιμάκια των τριών οργανισμών με τους οποίους έχουμε τη δανειακή σύμβαση θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα που θα καλύψει τη χώρα μας μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα παραπάνω συνιστούν σημαντικά βήματα γεφύρωσης του χάσματος που έχουμε με τους εταίρους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ακόμη και αυτά τα βήματα δεν είναι αρκετά. Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Η "στροφή στον ρεαλισμό" της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε πως τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας σε σχέση με τη ρήξη είναι οφθαλμοφανή στην κυβέρνηση, όπως είναι και στον ελληνικό λαό. Ο κόσμος μπορεί να ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να φρενάρει κάποιους υπουργούς του που εξαγγέλλουν παροχές που ουσιαστικά θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα.

Δυστυχώς, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας προς την ανάταξη της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται εστίαση στην ουσία των συμφωνιών και όχι απλή επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Οι λέξεις που θα περιγράψουν τη νέα συμφωνία είναι σημαντικές για τα παράθυρα, δεν είναι σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων.

Τα σημεία που έχουν σημασία για τους πολίτες είναι:

  • Θα μπορέσει η νέα συμφωνία να σημάνει το τέλος της λιτότητας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον Προϋπολογισμό (και άρα να μην οδηγήσει σύντομα σε νέα αδιέξοδα μέτρα);
  • Θα μπορέσει η νέα συμφωνία να περιλάβει δράσεις εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της ιδιωτικής οικονομίας οδηγώντας σε ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας;
  • Θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τις κινήσεις κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής που έχει υποσχεθεί, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία;

Από τα παραπάνω θα εξαρτηθεί η επιτυχία της κυβέρνησης και σε τελική ανάλυση από αυτά θα εξαρτηθεί η ευημερία η δική μας αλλά και των παιδιών μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει τους βαθμούς ελευθερίας που έχει χάσει, στο πλαίσιο των δανειακών εξαρτήσεων από τους εταίρους της, είναι να ανακτήσει την ικανότητά της να δανείζεται από τις αγορές.

Ακριβώς γι' αυτό είπα στη Βουλή πως στο τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο γύρω στο 3%.

Σχόλια