Ελλάδα

Λαφαζάνης: Αν επιμένοουν στην παράταση, όχι συμφωνία

Δεν αποκλείει ρήξη με τους εταίρους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να επιτευχθεί συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του κυβερνητικού προγράμματος.

«Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ.

Σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, ούτε χωρίζεται σε «καλό» και «κακό», ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει ότι θα το περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε λέξη του η συμφωνία.  

«Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Γερμανία δεν θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ρήξη- κυνικά και απροκάλυπτα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- γιατί «θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις. Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές».

Ερωτώμενος για το πώς θα λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι μισθοί και συντάξεις δεν πληρώνονταν ποτέ από τη χρηματοδότηση της Τρόικα. «Η χρηματοδότηση, αντίθετα, της Τρόικα κατευθύνονταν στους ίδιους τους πιστωτές για να αποπληρωθούν τα χρεολύσια και οι τόκοι τους. Γι αυτό πιστεύω αρκετά βάσιμα, πως ό,τι κι αν γίνει, θα βρεθούν τρόποι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας μας, γιατί με αυτή τη χρηματοδότηση οι πιστωτές εξυπηρετούν ζωτικά και θεμελιώδη συμφέροντά τους».

Σε ερώτηση για το αν γίνονται σκέψεις για νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Ενα είδος "δημοψηφισμάτων" διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στην κοινωνία μας και οι πολίτες κρίνουν από τα πράγματα και ώρα με την ώρα, την κυβέρνησή μας. Αυτή η νέα λαϊκή αφύπνιση και αγωνιστική παρόρμηση, αυτό το μεγάλο παλλαϊκό ρεύμα που έχει ποικίλες πηγές και προελεύσεις, είναι που μπορεί να ματαιώσει εκβιασμούς και απειλές και να αναγκάσει τους κυρίαρχους της ΕΕ να αποφύγουν "πάση θυσία" μια "μετωπική" σύγκρουση με την πιο λαοπρόβλητη και ελπιδοφόρα αυτή την ώρα κυβέρνηση της Ευρώπης».

Τέλος, για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ο υπουργός κάνει εμμέσως λόγο και για τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει ανεξάρτητες και πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και σχέσεις, οι οποίες να σχεδιάζονται και να προωθούνται χωρίς μονομερείς εξαρτήσεις, αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού»

Σχόλια