default-image

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου ΠτΔ

Ελλάδα
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου ΠτΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι το πρόσωπο που ακούγεται πιο έντονα τις τελευταίες ώρες για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας πηγαίνει έως τώρα πίσω τις διαδικασίες καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει επικεντρώσει το βάρος του στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προτείνει η κυβέρνηση θα περάσει και θα εγκριθεί μέσα από έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ή θα επιλεγεί η πιο γρήγορη λύση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πάντως η επιλογή Αβραμόπουλου - εάν επικρατήσει τελικά - σημαίνει ουσιαστικά ότι προκρίνεται ένα πρόσωπο με ισχυρές προσβάσεις στο εξωτερικό. Σε περίπτωση μάλιστα κατά την οποία αποσυρθεί από τη θέση του επιτρόπου ο κύριος Αβραμόπουλος, απελευθερώνεται ταυτόχρονα ένα σημαντικό πεδίο στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν αποκλείεται να δούμε είτε τον Γιάννη Μηλιό, είτε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος θα μετατεθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δεύτερη περίπτωση τη θέση του κ. Παπαδημούλη θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, δεδομένου ότι ο Νίκος Χουντής κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο ως αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Καλά πληροφορημένες πηγές γνωρίζουν, πάντως, πως στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος θα επιθυμούσαν έναν υποψήφιο προερχόμενο από το χώρο της Αριστεράς. Αυτό είναι κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε στην Κουμουνδούρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τελευταίες πληροφορίες εξακολουθούν να αναφέρουν πως η ανακοίνωση του ονόματος δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ άλλες πηγές τονίζουν πως η ανακοίνωση θα πάει από τη Δευτέρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε ότι το ζήτημα δε συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Παρασκευή, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα». Ο κ. Φλαμπουράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει ακόμα σήμερα το θέμα στο τραπέζι, ενώ όσον αφορά στο όνομα του κυρίου Αβραμόπουλου, που φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, δήλωσε «είναι ένα από τα ονόματα που ακούτε κι εσείς, ακούμε κι εμείς».

Η φημολογία πάντως έφερε τις τελευταίες ώρες ως υποψηφίους και τον Προκόπη Παυλόπουλο και πάλι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και πρόσωπα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Αριστεράς, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News