Ελλάδα

Γ. Πανούσης: "Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν"

«Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δε θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες», τόνισε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου χθες τη νύχτα βρέθηκε απαγχονισμένος ένας 28χρονος αλλοδαπός. «Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου», είπε ακόμη ο κ. Πανούσης.

Στην Αμυγδαλέζα βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Β' Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου είχε κάνει τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση και στον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία, καθώς μετά το θάνατο του αλλοδαπού σημειώθηκε μικρή εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης. Η κ. Κατριβάνου σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες τις οποίες συνόψισε στα εξής: να αποτραπεί άλλη αυτοκτονία με τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα οι ασθενείς, οι αιτούντες άσυλο και να τεθεί το θέμα των ανηλίκων καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές υποδοχές. Και κατέληξε στο να ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Κράτησης.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα.

Μετά το θάνατο του αλλοδαπού, ο οποίος δεν είναι ο πρώτος που καταγράφεται στο Κέντρο Κράτησης, υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και πολλαπλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Κέντρο, διαβήματα που αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση και σύντομα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.

Το Σάββατο στην είσοδο των αστυνομικών σχολών βρέθηκαν άτομα από την Κίνηση "Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" (ΚΕΕΡΦΑ), τα οποία κρατώντας πανό διαμαρτύρονταν για τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης.

Σημειώνεται ότι ο άνδρας που βρέθηκε απαγχονισμένος είναι πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δε διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις, ή άλλα στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί νεκροτομία και θα γίνει και τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστεί και επισήμως οποιαδήποτε πιθανότητα πέρα από την αυτοκτονία.

Το νεαρό αλλοδαπό βρήκαν νεκρό περί τις 8 το βράδυ της Παρασκευής συγκρατούμενοί του και φώναξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το κέντρο, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό και δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης -μόλις πριν από μερικές μέρες διαπιστώθηκε και ο θάνατος, από παθολογικά αίτια, ενός ακόμα νεαρού κρατούμενου- δημιουργήθηκε ένταση και εξέγερση μικρής έκτασης των αλλοδαπών κρατουμένων, στο χώρο γύρω από το κοντέινερ, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο αργότερα.

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε, επειδή παρέμενε στο κέντρο ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την Αστυνομία και την έρευνα που ακολούθησε.

Όπως έγινε γνωστό, ο 28χρονος Πακιστανός συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Ρέθυμνο, για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα μετήχθη στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για ένα βράδυ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, και κατόπιν οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα.

Η προανάκριση ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Σχόλια