default-image

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κερδίζει την πρώτη μεγάλη μάχη

Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κερδίζει την πρώτη μεγάλη μάχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σειρά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και των δύο πλευρών  - Ελλάδας και πιστωτών - ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη της προσωρινής συμφωνίας και (εν συνχεία) και της οριστικής!

Αυτό είναι το πνεύμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κερδίζει την πρώτη μεγάλη μάχη - αλλά όχι δίχως απώλειες, αφού σαφώς και χρειάστηκαν αρκετές υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό έδαφος με τους πιστωτές.   

Τους όρους του συμβιβασμού Ελλάδας και Γερμανίας στην τελική συμφωνία-γέφυρα περιγράφουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, που μίλησαν στο Bloomberg, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί». Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες της Die Welt αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά αρκετά χαμηλότερο από το παλιό όριο του 4% του ΑΕΠ Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επαφές ουσίας

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, σε συνδυασμό με τα όσα διεμοίφθησαν τις προηγούμενες μέρες και παρά την υποψία ...ρήξης που εμφανίστηκε στο χθεσινό eurogroup, σήμερα τα πράγματα φαίνεται καλύτερα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκινήσει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ξεκινούν από αύριο στις Βρυξέλλες ώστε να μορφοποιηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να υπάρχει το προσχέδιο στη σύσκεψή της Δευτέρας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurοgroup ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ, εντός της Συνόδου, πως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για να έλθει η συμφωνία τη Δευτέρα.

Σημειωτέον ότι, όπως όλα δείχνουν, πέρασε η απαίτηση της ελληνικής πλευράς και η νέα αντιπροσωπεία δεν θα λέγεται «Τρόικα».

Σουλτς: Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία ακόμη και σήμερα 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε... μαρτυρήσει τη σύγκλιση δηλώνοντας αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αφού ενημέρωσε τους ηγέτες αποχώρησε και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές».

Ο κ.Σουλτς όπως είπε είχε συνομιλίες σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες, αλλά ο πρόεδρος του ΕΚ αποκόμισε την αίσθηση ότι οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς το μέρος της άλλης.

Διάθεση συμβιβασμού και από την Ανγκελα Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, κι ενώ όλοι περίμεναν πως θα «πάει» η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελας Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε με διάθεση συμβιβασμού.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Οπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Θετικό Βήμα, λέει το Μαξίμου

Ως θετικό βήμα χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ, και με φόντο μία συμβιβαστική λύση  ανάμεσα στις δύο πλευρές , το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζει πως «η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup.

Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε, τονίζουν, και ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.

Ο Πάνος Καμμένος

Απόλυτα ευχαριστημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος.  

Ο Υπουργός Αμυνας, εκφράζοντας τους Ανεξάρτητους Ελληνες (κόμμα της συγκυβέρνησης), έδειξε την απόλυτη ικανοποίηση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Πρίν απο λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση» έγραψε το απόγευμα στο Twitter ο κ.Καμμένος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News