Ελλάδα

Εξαφάνιση τριών παιδιών από κέντρο φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την εξαφάνιση τριών μικρών παιδιών από δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τρία μικρά παιδιά, Κούρδοι από το Ιράκ, που έχουν εξαφανισθεί από χώρο φιλοξενίας ανηλίκων της οργάνωσης "Άρσις", στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο 16χρονος Mohamedεξαφανίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου και από τον ίδιο χώρο, τρεις μέρες μετά , εξαφανίστηκαν τα αδέρφια, Seristian, 5 ετών και Helan, 10 ετών.

«Τα παιδιά είχαν εντοπισθεί, σε διαφορετικές μέρες, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, απ' όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Γερμανία, συνοδεία διακινητών οι οποίοι συνελήφθησαν. Στις 6 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της "Άρσις" και μόλις την επόμενη μέρα, ο 16χρονος έφυγε», αναφέρει η υπεύθυνη του ξενώνα ανηλίκων προσφύγων, Ίριδα Πανδίρη.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, είχαν ήδη βρεθεί συγγενείς των παιδιών και ειδικότερα, εντοπίστηκαν στην Αθήνα οι γονείς από τα δύο αδέρφια και στη Γερμανία ο μεγαλύτερος αδερφός του 16χρονου, ο οποίος ταξίδεψε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και τον επισκέφθηκε.

«Στην αστυνομία, έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία ταυτότητας των συγγενών των παιδιών, αλλά έχουν εξαφανισθεί και αυτοί», ανέφερε η κ. Πανδίρη σχολιάζοντας ότι οι "εξαφανίσεις" αυτές αποτελούν συχνό φαινόμενο.

«Επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα με τους δικούς τους τρόπους και να ακολουθήσουν τα δικά τους δίκτυα γιατί δε νοιώθουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πανδίρη. Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι μόλις εντοπίσθηκαν οι συγγενείς των παιδιών, η "Άρσις" ξεκίνησε, όπως πάντα, όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τις οικογενειακές επανενώσεις, προκειμένου να σμίξουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εξαφάνισης, όπως αναφέρει το sport-fm.gr, ο 16χρονος Mohamed έχει ύψος 1,55 μ., είναι αδύνατος και έχει σκουρόχρωμο δέρμα, μαύρα μαλλιά και μαύρα μάτια. Φορούσε μαύρη μπλούζα και μπλε τζην παντελόνι.

Η 10χρονη Helan έχει ύψος 1,40 μ., σκουρόχρωμο δέρμα, μαύρα σγουρά μαλλιά και μαύρα μάτια. Φορούσε ροζ-μωβ μπουφάν, γκρι αθλητικό παντελόνι και αθλητικά άσπρα παπούτσια.

Ο 5χρονος Seristian έχει ύψος 1,05 μ., είναι αδύνατος με σκουρόχρωμο δέρμα, καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μπλε σκούρο μπουφάν, γκρι αθλητικό παντελόνι και μπλε μποτάκια ορειβατικά.

Σχόλια