default-image

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την Ελλάδα

Ελλάδα
Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια μακρά συνεδρίαση, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης  προσπάθησαν να πείσουν τους μετέχοντες στο Eurogroup για την ορθότητα της ελληνικής θέσης, ωστόσο φαίνεται ότι δέχτηκαν αρκετή πίεση από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποδεχτούν την παράταση του προγράμματος.

Η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε ως μία σύντομη, κυρίως αναγνωριστικού-ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά εξελίχθηκε σε... μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδίδονταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαρρέει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.

«Αυτή είναι η μόνο προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόνμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν επίσης αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.

Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.  Παράλληλα παρουσίασαν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην χώρα μας, τονίζοντας την απόλυτη αποτυχία του μνημονίου.

Πηγές της κυβέρνησης πάντως τονίζουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν αποδέχτηκε την παράταση του μνημονίου, επιμένοντας για μια διαφορετική αντιμετώπιση στο πλαίσιο της συμφωνίας-γέφυρας.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αρνε Ντέλφς από το Bloomberg ανέφερε ότι το Eurogroup τελείωσε χωρίς συμφωνία προσθέτοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο. Τώρα οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες πάνε στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7, παρουσία εκτός των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και της  η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του  διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις. Λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν. Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχολίασε στο Twitter «Ξέρεις ότι τα πράγματα σοβαρεύουν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν λέει τίποτα στους δημοσιογράφους».

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε εισερχόμενος στο eurogroup αν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα και ο Ελληνας υπουργός απάντησε:

«Absolutely not» (Απολύτως όχι). Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση απόψε»

Σόιμπλε δηλώσεις κατά τα άφιξή του στο Eurogroup

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Βαρουφάκης. Δεν είναι για τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να εκπληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ότι νομίζει αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει από την Τρόικα την οποία προφανώς δεν μπορούμε να αποκαλούμε Τρόικα πια. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τι σχεδιάζει να κάνει εκτός προγράμματος».

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ εισερχόμενη έκανε δηλώσεις για το ραντεβού της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο έγινε παρουσια του Πολ Τόμσεν.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας. Οι Ελληνες είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί πολύ τα θέματά τους» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ξένοι δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι είναι «τα πρώτα καλά λόγια που ακούστηκαν σήμερα για την Ελλάδα».

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα Grexit:

«Ολα είναι στο τραπέζι. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και που θέλει να πάει. Δεν είμαστε ακόμη στο Grexit, σήμερα θέλουμε να ακούσουμε αυτό που θα μας πουν οι Ελληνες. Η Ελλάδα δεν θέλει να βγει από την ευρωζώνη αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποιοι συγκεκριμένοι όροι» απάντησε.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πήτερ Κάζιμιρ

«Περιμένω μια διαβολεμένη νύχτα και θα ακολουθήσει μια διαβολεμένη Δευτέρα»

Λετονός ΥΠΟΙΚ Γιάνις Ρέιρς

«Η Λετονία θα στηρίξει όποια μέσα ή προτάσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και να προχωρήσει μπροστά».

Λιθουανός ΥΠΟΙΚ Ρίμαντας Σάντζιους

«Περιμένουμε να ακούσουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της Ελλάδας σήμερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα. Δεν ξέρω τι εννοούν όταν λένε ότι απορρίπτουν το 30% του προγράμματος, γι'αυτό θέλω να το ακούσω από τους ίδιους. Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, δεν χρειάζεται, γιατί έχω δει τους Ελληνες να θέλουν να μείνουν στο ευρώ».

Μισέλ Σαπέν, γάλλος υπουργός Οικονομικών

«Γνωρίζετε τις δύο αρχές. Καταρχήν σεβόμαστε την ελληνική ψήφο, δεύτερον σεβόμαστε τους κανόνες που δεσμεύουν όλους μας»

Το ελληνικό σχέδιο

Ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης το σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Μέτωπο εναντίον Ελλάδας

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία, Ιρλανδία, καθώς επίσης και η Ισπανία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Δεν απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία Γιούνκερ

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται

«Εχουμε πει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Οι Ελληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν σήμερα το πρόγραμμά τους. Το ελληνικό πρόγραμμά «πάει πακέτο» με προϋποθέσεις, η ΕΚΤ και η ΕΕ δεσμεύονται επίσης από αυτές. Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι προϋποθέσεις πληρούνται. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την Ελλάδα να μας παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να ακολουθούνται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δυστυχώς. Δεν μπορούμε μόνο λόγο της λαϊκής ψήφου να καταργήσουμε όλους τους κανόνες», είπε μεταξύ άλλων ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να σεβαστεί το πρόγραμμα

«Η θέση της ελλάδας είναι στο ευρώ, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν. Θέλουμε μια καλή συζήτηση, μετά μια διαπραγμάτευση, να λάβουμε υπόψιν μας τις ελληνικές εκλογές.

Το πρόγραμμα ισχύει, είναι η βάση πάνω στην οποία θα δουλέψουμε σήμερα.

Εύχομαι μια ήρεμη συζήτηση για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα σέβεται την επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων αλλά θα σέβεται και το πρόγραμμα που υπάρχει.

Υπάρχουν ψηφοφόροι στην Ελλάδα όπως υπάρχουν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία και αλλού» ήταν η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί.

Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος

«Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα ήταν η Ισπανία. Η έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι 26 δις ευρώ. Πιστεύω ότι το κρίσιμο Γιούρογκρουπ θα είναι αυτό της επόμενης εβδομάδας.

Μερικές φορές υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που λέμε έξω από το Γιούρογκρουπ με αυτά που λέγονται μέσα» δήλωσε εισερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News