Ελλάδα

Ο Π.Λαφαζάνης βάζει... μπουρλότο σε αποκρατικοποιήσεις-επενδύσεις

Διαφοροποιήθηκε έντονα σε σχέση με τις εκπεφρασμένες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές "διαρρέουν" τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων αφού έβαλε «φρένο» στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στο πεδίο της Ενέργειας. Παράλληλα, άνοιξε το φάκελο του Ελληνικού αλλά και των μεταβιβάσεων της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Τράπεζα Πειραιώς και στο EUROBANK αντιστοίχως.

Μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι οι αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει, θα εξεταστούν μια προς μια και θα ληφθούν αποφάσεις κατά περίπτωση, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έσπευσε να βγάλει από το κάδρο όλες τις εταιρίες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του. Συγκεκριμένα:

 • Δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση του ΑΔΜΗΕ
 • Αναστρέφεται το σπάσιμο της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ) και σταματάει η διαδικασία αποκρατικοποίησης  
 • Ανασυγκροτείται η ΔΕΠΑ και παύει η διαδικασία αποκρατικοποίησης
 • Μπαίνει «φρένο» στην πώληση των ΕΛΠΕ
 • Η πώληση της ΔΕΣΦΑ θα εξεταστεί με βάση την απόφαση της Κομισιόν
 • Δημιουργείται Δημόσιος Φορέας Έρευνας και Εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων ενώ θα επανεξεταστούν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια οικόπεδα
 • Επιπλέον, ο κ.Λαφαζάνης χαρακτήρισε σκάνδαλο την πώληση του Ελληνικού, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σχετικός φάκελος θα επανεξεταστεί, με πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρωθεί. «Κόκκινη» κάρτα έβγαλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στην Επένδυση Χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, συμπληρώνοντας ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, ενώ ανάλογη στήριξη θα δοθεί στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία θα παραμείνει εν ζωή με στόχο και τη στήριξη των τευτλοπαραγωγών.

Αίσθηση προκάλεσε η ειδική αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην ΑΤΕ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι συνθήκες πώλησης των οποίων θα εξεταστούν, όπως επίσης η προαναγγελία δημιουργία ειδικής τράπεζας για τους αγρότες, που θα καλύψει- όπως φαίνεται- το «κενό» της ΑΤΕ.

«Αν υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι μήπως εφαρμόσουμε μέρους του μνημονίου σε ποσοστό  50-  60 ή 70% τους διαβεβαιώνουμε ότι: Κύριοι μην ανησυχείτε τα μνημόνια και η τρόικα τέλος!Το πρόγραμμα μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως απολύτως και κατά γράμμα. Το πρόγραμμα μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ώστε να το περιφέρουμε  στα ευρωπαϊκά όργανα και να το αλλάζουμε όπως τα πουκάμισα. Το πρόγραμμα μας δεν τεμαχίζεται δεν διαιρείται δεν χωρίζεται», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λαφαζάνης αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εξαγγελίες της αρμοδιότητας του υπουργείου του διαβεβαίωσε:

 • δεσμευόμαστε για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 KW ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας
 • θα αναβαθμίσουμε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας
 • θα αναπτύξουμε ειδκά σχέδια για την αναζωογόνηση τομέων και κλάδων της βιομηχανίας όπως η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία η οποία έχει καταρρεύσει παρ' ότι διαθέτουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 • η κυβέρνησή μας θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή
 • προτεραιότητά μας είναι πιστοποιημένα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό
 • η κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει

Σχόλια