Ελλάδα

Στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου το ζήτημα των αγνοουμένων της Άσσιας

Το ζήτημα των μετακινήσεων των οστών από μαζικούς τάφους των αγνοουμένων της Άσσιας από τον κατοχικό στρατό και η ανάγκη η Τουρκία να δώσει άμεσα πληροφορίες και διευκρινίσεις για τους τόπους που έχουν μεταφερθεί, θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα (Πέμπτη πρωί) στο Στρασβούργο, μετά από πρόταση που κατέθεσε η ομάδα του ΕΛΚ και της GUE/NGL με την πλήρη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το θέμα έθεσαν ενώπιον της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, ζητώντας την στήριξη της Ομάδας ώστε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το έγκλημα που τελέστηκε στην Άσσια το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, καθώς και για το πρόβλημα των μετακινήσεων των οστών των αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους. Όπως εξήγησε, το έγκλημα των μετακινήσεων διαπράχθηκε από τις κατοχικές αρχές στην προσπάθεια τους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος από τα οστά των θυμάτων και διάπραξης των εγκλημάτων τους.

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία αρνείται να παραδώσει όλα τα αρχεία της στην Διερευνητική Επιτροπή και να επιτρέψει σε εκσκαφές εντός στρατιωτικών ζωνών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, όπου προφανώς μετακινήθηκαν τα οστά και όπου βρίσκονται και άλλοι μαζικοί τάφοι αγνοουμένων προσώπων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η στάση συνεχίζει μέχρι σήμερα, 41 σχεδόν χρόνια μετά το 1974, καθώς οι συγγενείς ένας-ένας πεθαίνουν με την αγωνία και τον καημό να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους. Ποιος μπορεί να στέκει ασυγκίνητος μπροστά σε ένα τέτοιο ανθρώπινο έγκλημα και να ισχυρίζεται ότι πιστεύει στις αρχές και αξίες της ΕΕ;».

Έντονη αναφορά στις απεχθείς δολοφονίες 6 Κούρδων εφήβων στην επαρχία Σινράκ της ανατολικής Τουρκίας έκανε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι ενόσω η Τουρκία του Ερντογάν μένει ατιμώρητη, τα εγκλήματα θα συνεχίζονται. Ο κ. Μαυρίδης ανέγνωσε ένα προς ένα τα ονόματα και τις ηλικίες των άτυχων Κούρδων εφήβων, αναφέροντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκικής Κυβέρνησης προβαίνουν σε εν ψυχρώ δολοφονίες Κούρδων εν καιρώ εκεχειρίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Προόδου (AKP) και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). «Ως ποτέ θα συνεχίσουμε να σωπαίνουμε μπροστά σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα;», κατέληξε.

Ο Προεδρεύων ευχαρίστησε τον κ. Μαυρίδη για την ενημέρωση του για αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα.

Σχόλια