Ελλάδα

Ολάντ: "Θεμιτή η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα"

Θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, επί της ουσίας η ΕΚΤ μεταθέτει στις κυβερνήσεις και στο Eurogroup τη λήψη της απόφασης αλλά και την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως οιαδήποτε συμφωνία αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προϋποθέτει το σεβασμό τόσον των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα όσο και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρει μια λύση [...] με σεβασμό για την ψήφο των Ελλήνων αλλά και με σεβασμό για τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις δεσμεύσεις», είπε.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως η τυφλή και απεριόριστη εφαρμογή της λιτότητας είναι τελικά «βλαβερή» για την ευρωζώνη.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το skai.gr, νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ και ο κ. Ολάντ, αυτή τη φορά στο Κίεβο, όπου θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο για να παρουσιάσουν νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Σχόλια