Ελλάδα

ΝΔ: Μόνο ομιλία Σαμαρά στο "μενού" της ΚΟ

Για το άμεσο μέλλον μετατέθηκε η συζήτηση στη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα, Πέμπτη, περιλαμβάνει την ομιλία μόνο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει έναντι της κυβέρνησης, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται εάν στην ομιλία του θα έχει αναφορές στα εσωκομματικά ζητήματα που απασχολούν την ΚΟ της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημάνει ότι δεν πρέπει το κόμμα να μπει σε φάση εσωστρέφειας και πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στην αντιπολίτευση που οφείλει να κάνει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα, τα γαλάζια στελέχη, που επιθυμούν να ανοίξει άμεσα η συζήτηση, δίνουν ραντεβού με την ηγεσία του κόμματος σε επόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, ευελπιστώντας αυτές να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο παρασκήνιο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να υπάρξει σε βάθος συζήτηση για την εκλογική αποτυχία, ενώ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται αιχμές για τον Αντ. Σαμαρά, με ορισμένα στελέχη να υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας. Κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης γίνονται αποδέκτες της αγωνίας των βουλευτών.

Ο Αντ.Σαμαράς, πάντως, δεν δείχνει καμία διάθεση να υποκύψει, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος για να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συναντά καθημερινά βουλευτές και στελέχη, θυμίζοντας δραστηριότητα που παραπέμπει σε εποχές προ του 2009 και πριν αποχωρήσει από την ηγεσία, στέλνει μηνύματα περί της ανάγκης διαφύλαξης της παράταξης.

«Η εκλογική μάχη για τη ΝΔ χάθηκε στην πραγματικότητα μετά τις ευρωεκλογές» λένε πολλοί και κεντρικοί παράγοντες του κόμματος με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία αναφέρουν ότι η ΝΔ κινδυνεύει να μπει σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση, από την οποία ίσως αργήσει να βγει, εάν δεν υπάρξει άμεσα κινητικότητα.

Υπό την παραδοχή ότι στις εκλογές, πέρα από τα λάθη πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής, υπήρξε καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι η σημερινή ηγετική ομάδα δεν έχει κατανοήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και γι' αυτό προβαίνει σε λανθασμένες κινήσεις. Ως εκ τούτου θεωρούν αυτονόητο, ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και όπως τονίζουν: «Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».Οι αντιδράσεις

Στο δημόσιο διάλογο, πέρα από τα πυρά προς την ηγετική ομάδα, τίθενται και θέμα ηγεσίας, και μετά τον πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη, τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Νίκο Κιουτσούκη, ήταν η σειρά του Ιορδάνη Τζαμτζή, ο οποίος προ ημερών δείπνησε μαζί με άλλους βουλευτές, πρώην και νυν, με τον κ. Καραμανλή, να πει (Real FM) ότι θα πάει στο συνέδριο να θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας.


Επίσης, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης και Ευάγγελος Πολύζος κινήθηκαν στην ίδια λογική, με τον δεύτερο αφού υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς οδηγεί τη ΝΔ σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την επιστροφή του κ. Καραμανλή για να συσπειρώσει την παράταξη. Αντίθετα, ο Φαήλος Κρανιδιώτης ανέφερε στον Βήμα 99,5 ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας και πως εάν δεν ήταν ο κ. Σαμαράς, η επίδοση της ΝΔ θα ήταν πολύ πιο κάτω.Στις επαφές που γίνονται είχε ενδιαφέρον η συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Ευάγγελο Αντώναρο, στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή. Ο κ. Τζιτζικώστας που συναντήθηκε και με τον κ. Μεϊμαράκη και συζήτησαν το τοπίο στην κεντροδεξιά μετά την ήττα, ήδη κινείται παρασκηνιακά με φόντο την επόμενη μέρα και υπό τη σκιά σεναρίων για «βουτιά στην επετηρίδα» στο θέμα της διαδοχής. Σήμερα, η ΔΑΚΕ (ο πρόεδρος της οποίας έχει διαγραφεί από τη ΝΔ με απόφαση του κ. Σαμαρά) φιλοξενεί τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναμένεται να μιλήσει και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που είναι από τους πρώτους που έθεσαν το θέμα να ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

Πηγή: in.gr

Σχόλια