default-image

Σουλτς: Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ελλάδα
Σουλτς: Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από την τήρηση των δεσμεύσεών της σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα και προσθέτει ότι έτσι «δε θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δε θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Αθήνα τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: Πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

Ερωτηθείς τι είδους παραχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι οπαδοί αυτών των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Όλοι στην Ε.Ε., σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι έτοιμοι να κάνουν δώσουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία, συνέχισε ο κ. Σουλτς, αλλά αυτό, διευκρίνισε πως μπορεί να γίνει στη βάση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα.

Ακόμη είπε, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, πως εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει την ανάκτηση κεφαλαίων που έχουν καταθέσει στο εξωτερικό κάποιοι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει.

«Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα να δοθεί πρόσβαση στους λογαριασμούς που βρίσκονται σε κράτη της Ε.Ε. ακόμη και σε λογαριασμούς που βρίσκονται σε κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά έχουν υπογράψει φορολογικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Σουλτς.

Όσον αφορά στην τρόικα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Εάν το κάνει αυτό, τότε δεν χρειαζόμαστε την τρόικα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει νόημα πλέον να πηγαίνουν αξιωματούχοι στην Αθήνα οι οποίοι εκλαμβάνονται ως «ανθύπατοι». Μάλιστα ο κ. Σουλτς σημείωσε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απλά θα μπορούσε να μιλάει απευθείας με την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News